Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Výbor dal zelenú zmenám na štátnej hranici s Maďarskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Hraničná čiara sa prekladá do novovybudovaného koryta toku Ipeľ a kompenzuje sa úbytok štátneho územia vzniknutý vodohospodárskymi úpravami.

Bratislava 14. marca (TASR) – Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť. Zmeny, ktoré súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ, dnes takmer jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Posledné slovo bude mať marcové plénum, za návrh musí hlasovať aspoň 90 poslancov.

Návrh ústavného zákona predložil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Vychádza zo zmluvy medzi Slovenskou replikou a Maďarskom o štátnej hranici, ktorá bola podpísaná v Amsterdame 25. januára 2016. Nahradila predošlú zmluvu z roku 1956. Na jej ratifikáciu je potrebný súhlas Národnej rady SR.

Zmeny na štátnej hranici zakotvené v zmluve súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ v okresoch Nové Zámky, Levice a Lučenec, vysvetlilo ministerstvo. Hraničná čiara sa prekladá do novovybudovaného koryta toku a kompenzuje sa úbytok štátneho územia vzniknutý vodohospodárskymi úpravami.