Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výbor na kontrolu SIS posiela do komisie na ITP Jakaba a Lipšica

Na archívnej snímke poslanec Daniel Lipšic (OĽANO-NOVA). Foto: TASR – Štefan Puškáš

Nová komisia na kontrolu odpočúvaní má mať osem členov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS dnes nominoval za členov komisie dozerajúcej na používanie informačno-technických prostriedkov (ITP) Eleméra Jakaba (Most-Híd) a Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA). Ich nomináciu ešte musí potvrdiť plénum.

Z pôdy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť sú už dlhšie známe nominácie Antona Hrnka (SNS) a Milana Krajniaka (Sme rodina), Osobitný kontrolný výbor na kontrolu Vojenského spravodajstva (VS) delegoval do komisie Martina Glváča (Smer-SD). Nominácia Ľubomíra Galka (SaS) však pre odmietavý postoj koalície zatiaľ neprešla.

Nová komisia na kontrolu odpočúvaní má mať osem členov. Šiesti z nich budú poslanci, ktorých nominujú tri výbory, vždy po dvoch členoch tak, že jeden je zástupcom koalície a jeden opozície. Zvyšní dvaja členovia komisie budú nezávislí.

Členovia komisie budú kontrolovať používanie ITP raz ročne alebo kedykoľvek na vlastný podnet, a tiež na podnet niektorého z trojice uvedených výborov či občana. Výkonom parlamentnej kontroly používania informačno-technických prostriedkov nebude dotknuté právo každého jednotlivca na súdnu a inú právnu ochranu. Parlamentná komisia bude môcť kontrolovať používanie ITP fyzicky. Dostane sa nielen do objektu orgánu štátu, ale aj do osobitnej listinnej evidencie, ktorá obsahuje údaje vzťahujúce sa na použitie informačno-technických prostriedkov orgánmi štátu.