Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Výbor odobril nomináciu Slovinského do súdnej rady, kandiduje sám

Foto: TASR

Rokovanie Ústavnoprávny výbor NR SR sa neplánovane predĺžilo, lebo súčasťou spisu Jána Slovinského bol len výpis, nie odpis z registra trestov, ktorého sa dožadovala opozícia.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Kandidát Smeru-SD do Súdnej rady SR sudca Ján Slovinský je jediným uchádzačom o túto funkciu, opozícia z časových dôvodov nenavrhla nikoho. Slovinského kandidatúru dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR, voľba v pléne sa uskutoční dnes po 17.00 h. Poslanci sa na výbore hlasmi členov Smeru-SD uzniesli, že Slovinský spĺňa zákonné podmienky a odporučili plénu vykonať voľbu.

Rokovanie výboru sa však neplánovane predĺžilo. Súčasťou Slovinského spisu bol len výpis, nie odpis z registra trestov, ktorého sa dožadovala opozícia na základe listu predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD). Predseda výboru Robert Madej (Smer-SD) preto výbor asi na pol hodinu prerušil, až kým odpis do parlamentu nedoručili. "Historicky nebol odpis pri sudcoch vyžadovaný, lebo sudca musí byť bezúhonný. Na námietku pani Žitňanskej som však požiadal o zabezpečenie odpisu z registra trestov, keďže odpis môže vyžiadať len inštitúcia pre konkrétny účel," vysvetlil.

Rýchle tempo vybavenia žiadosti o odpis sa nepozdávalo Martinovi Poliačikovi (SaS). "Je zaujímavé, ako rýchlo sa dokážu veci na úradoch vybaviť. Snáď je to nádej aj pre našich občanov," povedal. "Ja sa nazdávam, že je to výsledok reformy štátnej správy ESO," odvetil Madej.

Opozícii sa tiež nepáčilo, že Slovinského súhlas s kandidatúrou aj výpis z registra trestov sú datované na piatok 5. septembra. O tom, že sa vôbec bude Čimo zo súdnej rady odvolávať, sa opozícia dozvedela až v pondelok 8. septembra. "Pri odvolanom Dušanovi Čimovi bol namietaný proces jeho voľby. Tento postup však dáva dôvod na spochybnenie. Dať poslancom 24 hodín na navrhnutie kandidáta, to je lehota, ktorá to znemožňuje, to jednoducho nie je možné. Za 24 hodín nezoženiete kandidáta s tým, aby vám dal všetky potrebné doklady," upozornila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Pavol Hrušovský (KDH) zase namietal, že Slovinský neprišiel na výbor osobne. "Ja by som sa ho rád opýtal, aké má pohnútky stať sa členom súdnej rady tak nezvyčajným spôsobom, akým sa stane. Jediný dôvod vidím v tom, aby bol výsledok utorkovej (16. 9.) voľby predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR ovplyvnený politickým rozhodnutím NR SR," povedal.

Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) Hrušovskému odkázal, že na výbor neprišiel v čase svojho menovania ani Čimo. Na margo výpisu z registra trestov zase poznamenal, že sudca ho vlastne nepotrebuje. Musí byť bezúhonný, inak by prišiel o talár.

Anton Martvoň (Smer-SD) zase Žitňanskej odkázal, že aj prezident Andrej Kiska odvolal troch členov súdnej rady kvôli voľbe predsedu NS. "Netvárte sa, že len vy máte patent na správnu výmenu osôb," apeloval.