Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Výbor odobril kandidátov na šéfa úradu na ochranu whistleblowerov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy.

Bratislava 4. februára (TASR) - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odobrili kandidátov na predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Skonštatovali, že právnička Zuzana Dlugošová a analytik Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Martin Rajňák spĺňajú zákonné podmienky a odporučili parlamentu vykonať voľbu šéfa úradu. TASR to potvrdil predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO). Poslanci majú predsedu úradu voliť v závere aktuálnej schôdze parlamentu.

Zriadenie úradu priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti už 1. marca 2019. Odvtedy sa nepodarilo zvoliť jeho šéfa. Na sfunkčnenie úradu opätovne vyzýva Nadácia Zastavme korupciu. Nový úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť. Vláda kandidatúru Dlugošovej a Rajňáka schválila ešte v septembri 2020 po verejnom vypočutí.

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy. Má tiež robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti má raz za rok predkladať správu Národnej rade SR.