Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Výbor odobril poslanecký prieskum v úrade komisárky pre deti

Na snímke Viera Tomanová. Foto: TASR Martin Baumann

Členovia výboru mali podľa jeho podpredsedníčky Vladimíry Marcinkovej (Za ľudí) obavu z nenaplnenia činnosti a úloh, ktoré sa spájajú v kompetencii Tomanovej.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Členovia parlamentného ľudskoprávneho výboru odobrili poslanecký prieskum v Úrade komisára pre deti. Rozhodli sa tak na základe problémov v činnosti komisárky Viery Tomanovej, na ktoré poslancov upozornila Nadácia Zastavme korupciu. Výbor tiež v utorok odsúhlasil uznesenie s apelom na nepresvedčivú argumentáciu vybraných činností a postupov komisárky. Výbor zároveň zobral na vedomie správy o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím a verejnej ochrankyne práv za minulý rok.

Členovia výboru mali podľa jeho podpredsedníčky Vladimíry Marcinkovej (Za ľudí) obavu z nenaplnenia činnosti a úloh, ktoré sa spájajú v kompetencii Tomanovej. Ide napríklad o zamestnávanie rodinného príslušníka či pochybnosti o obsadení ďalších funkcií v úrade osobami, ktoré nemajú mať odborné predpoklady na túto agendu. "Venovali sme sa tiež v rámci podnetu nadácie aj kauze Čistý deň, kde malo dôjsť k stretnutiu komisárky s obžalovaným Marianom K. Jej vysvetlenie sme nepovažovali za dostačujúce," skonštatovala Marcinková s tým, že prostredníctvom prieskumu chcú zistiť viac o činnosti komisárky.

Tomanová podľa Marcinkovej nevyvrátila pochybnosti členov výboru, pričom vysvetlenia nenašli ani v správe o činnosti. Marcinková dodala, že výbor zobral správu komisárky pre deti na vedomie, ale vyzýva parlament aj orgány, aby venovali dôslednú pozornosť ďalšej činnosti tohto úradu.

Nadácia Zastavme korupciu na základe nedostatočných vysvetlení na výbore vyzvala Tomanovú, aby sa vzdala svojej funkcie. TASR o tom informovala Lucia Pazičová z nadácie. Za neprijateľné napríklad nadácia považuje, že komisárka si z úradu spravila "rodinný podnik". Otázniky existujú aj v súvislosti s jej pôsobením v kauze Čistý deň, kde boli podozrenia zo zneužívania detí. Podľa nadácie sa komisárka v čase kauzy zariadenia zastala.