Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Výbor odporučil Matovičovi stiahnuť svoju ospravedlnenku z 1. februára

Na snímke opozičný poslanec a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Matovič totiž chýbal len v úvode rokovacieho dňa a na všetkých hlasovaniach sa zúčastnil.

Bratislava 29. marca (TASR) - Mandátový a imunitný výbor NR SR dnes odporučil šéfovi OĽaNO-NOVA stiahnuť svoju ospravedlnenku z 1. februára. Matovič totiž chýbal len v úvode rokovacieho dňa a na všetkých hlasovaniach sa zúčastnil. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) mu však túto ospravedlnenku neuznal a v kombinácii s ďalšou absenciou chce Matovičovi siahnuť na polovicu platu.

Na mandátový výbor sa obrátil Matovič a žiadal, aby Danko jeho ospravedlnenku akceptoval. Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) sa domnieva, že Matovič 1. februára ráno nechcel vystúpiť v spoločnosti poslancov ĽSNS, ktorí sa podobne ako on mali ospravedlniť za hanlivé výroky. "Odporučili sme Matovičovi, aby vzal späť žiadosť o svoju neprítomnosť a Danko potom rozhodne. Ak vezme späť ospravedlnenku, za ten deň by mal byť vykázaný ako prítomný a pokuta by mu nehrozila," vysvetlil Raši.

Matovič bol 1. februára oficiálne ospravedlnený, v rovnaký deň mal však na pôde parlamentu tlačovú konferenciu. Danko preto už vtedy vyhlásil, že mu ospravedlnenku neuzná. "Mal som naliehavé pracovné povinnosti, uprednostnil som ľudí," vysvetlil svoju neúčasť Matovič.

Druhú absenciu za február mal Matovič v deň, keď bol zo sály vykázaný pre porušenie nového Rokovacieho poriadku NR SR. Dve absencie za kalendárny mesiac znamenajú, že poslanec príde o polovicu platu a paušálnych náhrad. Ak by Matovič dokázal zvrátiť Dankovo rozhodnutie z 1. februára, o polovicu mzdy by neprišiel.