Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií Kaliňákovu žiadosť zatiaľ nedostal

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Kaliňák sa neobáva, že by ho obe funkcie mohli nejako nadmerne časovo obmedzovať. Poukázal pritom na to, že mestskí poslanci zvyčajne prerokovávajú najdôležitejšie veci už na začiatku svojich schôdzí.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií zatiaľ nedostal žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) o stanovisko ohľadom možnosti zastávať súčasne funkciu mestského poslanca a člena vlády. Šéf rezortu vnútra túto žiadosť avizoval 26. apríla po rokovaní bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ), v ktorom pôsobí ako poslanec. "Do dnešného dňa výbor takúto žiadosť nedostal. Keď ju bude mať, bude sa ňou v zmysle ústavného zákona zaoberať," reagoval dnes pre TASR predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

"Z môjho pohľadu poslanec mestského zastupiteľstva nie je orgánom moci. Požiadal som o výklad výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, v prípade, že to bude nevyhnutné, požiadame aj o výklad ústavy. Chcel som, aby sme si vyriešili túto vec všeobecne ako právnu otázku nezlučiteľnosti medzi jednotlivými funkciami v štáte a na to nám môžu dať odpoveď iba odborné orgány. Ja si myslím, že to zlučiteľné je," povedal Kaliňák pre TASR 26. apríla.

"Ako predseda výboru mám svoj osobný názor. Podľa môjho názoru byť zároveň ministrom aj poslancom mestského zastupiteľstva je nielen v rozpore s Ústavou SR, ako to uviedli viacerí renomovaní ústavní právnici, ale zároveň je to nezodpovedné voči občanom," reagoval dnes Beblavý. "Veľmi výkonný človek môže zlúčiť výkon funkcie poslanca mestského zastupiteľstva s iným povolaním, aj s funkciou poslanca NR SR, ale funkcia ministra je z hľadiska času aj obsahu natoľko náročná, že ju podľa môjho názoru nie je možné kumulovať s inými verejnými funkciami," zdôraznil.

Kaliňák sa neobáva, že by ho obe funkcie mohli nejako nadmerne časovo obmedzovať. Poukázal pritom na to, že mestskí poslanci zvyčajne prerokovávajú najdôležitejšie veci už na začiatku svojich schôdzí. "Takzvané povinné prevody majiteľov bytov, reštitúcie a podobné - tie klasické prevody majetku, ktoré sú vždy prerokované v jednotlivých komisiách, tie som si dovolil vynechávať v uplynulom období a naozaj by som na nich nebol prítomný ani teraz," pripustil absencie Kaliňák.