Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií otvoril konanie voči K. Macháčkovej

Na archívnej snímke Katarína Macháčková Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Poslankyňa sa mala dostať ku mestským pozemkom. Podľa medializovaných informácií mala najskôr hlasovať za ich predaj, neskôr za zrušenie predkupného práva pre mesto.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok otvorili konanie voči poslankyni a zároveň primátorke Prievidze Kataríne Macháčkovej (nezaradená). Poslankyňa sa mala dostať ku mestským pozemkom. Podľa medializovaných informácií mala najskôr hlasovať za ich predaj, neskôr za zrušenie predkupného práva pre mesto a v súčasnosti vlastní jednu z parciel.

"Otvorili sme konanie. Budeme si od Macháčkovej dožadovať vyjadrenie k podnetu a zároveň sa rozhodneme, ako budeme pokračovať ďalej. Či budeme pokračovať v konaní alebo odstúpime podnet mestskému zastupiteľstvu v Prievidzi," povedal predseda výboru Vladimír Sloboda (SaS). Viacerí opoziční poslanci tvrdili, že tento prípad nepatrí do kompetencie výboru, podľa poslanca NR SR Ondreja Dostála (SaS) by sa tým malo zaoberať mesto Prievidza.

Výbor rokoval aj o prípade exministra vnútra a poslanca NR SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Dôvodom bolo prijatie motorky, ktorú dostal ako dar od ministra vnútra Spojených arabských emirátov. Výbor v tejto súvislosti neprijal žiadne uznesenie. "Tým pádom sa zastavilo voči nemu konanie. Bol tu síce návrh, aby sme konanie voči nemu zastavili, ale k tomu sme sa nemohli ani procesne dostať," vysvetlil predseda výboru.

Podpredseda výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Róbert Puci (Smer-SD) uviedol, že k porušeniu zákona nedošlo. Poukázal aj na to, že išlo o súkromný dar od fyzickej osoby pre druhú fyzickú osobu.