Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výbor preskúma vzdanie sa mandátu M.Jankovskej a ďalších budúci týždeň

Na archívnej snímke Monika Jankovská. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa Dankových slov bude výbor informovať o legitimite a dokladovaní informácií.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR bude rokovať v piatok 20. septembra, preskúma zákonnosť vzdania sa mandátu poslancov Moniky Jankovskej, Viktora Stromčeka a Petra Kažimíra. Informoval o tom predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) po stredajšom poslaneckom grémiu.

Podľa Dankových slov bude výbor informovať o legitimite a dokladovaní informácií. Doplnil, že do budúcna by sa mali zavádzať mechanizmy, ktoré by mali predísť podobným situáciám. Poslanci by tak podľa jeho slov mohli do určitých typov spisov nahliadnuť.

Danko tvrdí, že zákon pri vzdaní sa mandátu Jankovskej, Kažimíra a Stromčeka porušený nebol. Zdôraznil, že všetky listiny boli oznámené a doručené. Napriek tomu požiadal výbor o posúdenie toho, či ich mandát zanikol v súlade s ústavou a legislatívou.

Urobil tak po tom, ako plénum v utorok (10. 9.) neschválilo návrh poslankyne Anny Zemanovej (SaS), ktorá žiadala mandátový a imunitný výbor, aby prerokoval vzdanie sa mandátu bývalej poslankyne Jankovskej a podal o tom plénu informáciu, aby NR SR mohla vziať na vedomie vzdanie sa mandátu poslanca.