Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vybrané nemocnice majú k dispozícii nové vozidlá

Dovedna 13 nových vozidiel dopravnej zdravotnej služby bude mať od dnes k dispozícii sedem vybraných nemocníc na celom Slovensku. Investícia, ktorú financovala regionálna sieť nemocníc Svet zdravia, predstavuje 570.000 eur. Prvé zo sanitných vozidiel si 24. novembra 2015 prevzala nemocnica v Partizánskom. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Vo vozidlovom parku dopravnej zdravotnej služby má spoločnosť v súčasnosti 125 vozidiel.

Partizánske 24. novembra (TASR) - Dovedna 13 nových vozidiel dopravnej zdravotnej služby bude mať od dnes k dispozícii sedem vybraných nemocníc na celom Slovensku. Investícia, ktorú financovala regionálna sieť nemocníc Svet zdravia, predstavuje 570.000 eur. Prvé zo sanitných vozidiel si dnes prevzala nemocnica v Partizánskom.

Nové vozidlá budú obsluhovať nemocnice v Galante, Rimavskej Sobote, Žiari nad Hronom, Banskej Štiavnici, Trebišove, Vranove nad Topľou a spomínanom Partizánskom. Vozidlá sú vybavené bezpečnostnými technológiami vrátane ochrany proti bočnému vetru, takzvanému systému ESP, zároveň obsahujú aj zdravotnícke vybavenie v rámci noriem. "Vnímame možnosť presunúť pacienta ako možnosť zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť," povedal generálny riaditeľ Sveta zdravia, a. s., Ľuboš Lopatka.

Vozidlá, ktoré sú súčasťou dopravnej zdravotnej služby, prinášajú podľa slov riaditeľa nemocnice v Partizánskom Michala Orihela v prvom rade bezpečnosť. "Ja si myslím, že tá je najdôležitejšia, a to nielen pre posádku, ale hlavne pre pacienta," poznamenal.

"Dnešným krokom sa skvalitňujú služby, ktoré nemocnica pre občanov mesta a regiónu poskytuje," uviedol primátor Partizánskeho Jozef Božik. Nemocnica v Partizánskom je naďalej v majetku mesta a sieť regionálnych nemocníc si ju prenajíma na obdobie 20 rokov. Ako ďalej priblížil primátor, nájomca investuje aj do prístrojového vybavenia a vybavenia budov, ktoré sú majetkom mesta. "Nájomná zmluva, ktorá bola podpísaná, sa plní absolútne, to znamená, že nielen že je platený nájom do pokladnice mesta Partizánske, ale zároveň sa plní investičná časť. Toto je pozitívna informácia pre všetkých, ktorí potenciálne budú potrebovať niekedy v budúcnosti túto nemocnicu," podčiarkol.

Vo vozidlovom parku dopravnej zdravotnej služby má spoločnosť v súčasnosti 125 vozidiel. "Na budúci rok máme v pláne obstarať minimálne ďalších 30 nových vozidiel. Rovnako máme záujem expandovať formou akvizícií aj do nových regiónov," dodal.

Dopravný výkon hradí pacientovi podľa diagnózy buď zdravotná poisťovňa, alebo on sám. Túto informáciu mu má poskytnúť lekár, ktorý mu prepravu v indikovaných prípadoch predpisuje.

Svet zdravia plánuje v budúcom roku investovať asi 40 miliónov eur a v rámci tejto sumy je zaradená aj nemocnica, ktorú stavia v Michalovciach.

Akciová spoločnosť Svet zdravia patrí do skupiny Penta Investments.