Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Východ Slovenska sužujú povodne

V Prešove 16. mája 2014 vyhlásili pre povodne mimoriadny stav. Ulice Budovateľská a Jilemnického, Pod Kamennou baňou a priľahlé ulice sú už čiastočne pod vodou. Cesty sú tam uzavreté, dopravu riadi polícia v súčinnosti s hasičmi. Na snímke upevňovanie hrádze na Toryse, odkiaľ zaplavilo ulicu Pod Kamennou baňou. Foto: TASR/František Iván

Povodne majú prvú obeť, v potoku Mazgalica v obci Dlhoňa zomrel 83-ročný muž.

Svidník 16. mája (TASR) – Tohtoročné povodne majú prvú obeť. Minister vnútra SR Robert Kaliňák dnes informoval, že v obci Dlhoňa v okrese Svidník sa v nočných hodinách stal nezvestným starší občan. Jeho telo našli nadránom na brehu potoka. "Zdôrazňujeme občanom, že voda je veľmi divoká a je potrebné byť opatrný," uviedol minister.

Podľa slov hovorcu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniela Džobanika sa 83-ročný muž išiel okolo polnoci pozrieť na rozbúrený potok Mazgalica. Asi o 01.00 h nahlásil jeho syn nezvestnosť otca. Rozbehnutá pátracia akcia bola ukončená nadránom, kedy asi 200 metrov pred obcou Dlhoňa našli v kríkoch na brehu potoka mŕtvolu muža.



Mimoriadna situácia je aj v Prešove. Stavba obchvatu zrejme spôsobila, že sa Torysa vyliala

Po rušnej a náročnej noci sa situácia v Prešovskom kraji dostáva do normálu. V Lipanoch, Sabinove i Prešove, kde robila najväčšie problémy Torysa so svojimi prítokmi, je už situácia pomerne pokojná. Voda už klesla na niektorých miestach o viac ako pol metra. Informoval o tom dnes na Okresnom úrade v Prešove minister vnútra SR Robert Kaliňák. Poukázal tiež na to, že v Prešove k vyliatiu Torysy možno vôbec nemuselo dôjsť.

„V Prešove by nedošlo k vybreženiu Torysy, keby nebol vo výstavbe obchvat. Tam práve piliere mosta na druhej strane Torysy prerušili prirodzenú hrádzu a je tam vidno pomerne veľký zub, kde voda vytiekla na priemyselné podniky a na druhej strane sa to isté udialo, ale v oveľa menšom meradle, medzi rodinnými domami. V mieste, kde sa vyliala na domy, to bolo možné zasypať, teraz by malo nasledovať odčerpávanie, aby sa dostala voda z domov a záhrad preč. Na druhej strane je to nezastaviteľné, tu, dokiaľ voda neklesne, bude tiecť na podniky,“ uviedol na tlačovej konferencii minister.

Aj na týchto miestach, kde vznikol veľký zub pri výstavbe piliera mosta, už voda opadla. Kaliňák nechcel robiť závery, no povedal, že Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove by to mal vyšetriť, prečo nastal problém a či sa tomu dalo predísť.

Najviac zrážok padlo podľa ministra na Orave, bolo to 135 milimetrov v priebehu jednej noci, no Orava mala tentoraz šťastie a nenastali tu problémy ako napríklad v Liptovskom Mikuláši na prvých prítokoch Váhu pri Liptovskej Mare. Následne v celej severnej časti Prešovského kraja, najmä v Kežmarku a v okolí, v Sabinove, Lipanoch a v podstate na toku Torysy. Spevnenie hrádze prebiehalo aj v Starej Ľubovni.

„Situácia sa pomaly stabilizuje vo všetkých okresoch a mestách a verím, že nadránom budeme schopní už začať s odstraňovaním následkov. Nasadiť chceme čo najväčší počet dobrovoľných hasičov nielen z Prešovského, ale aj Košického kraja,“ informoval minister.

Štát ma k dispozícii 900 hasičov, v zálohe má 250 dobrovoľných hasičských zborov, čo je bezmála 2000 mužov, ktorí už priebežne boli zapájaní do prác. Viac ako 36 dobrovoľných hasičských zborov nastúpilo na pomoc už počas noci v jednotlivých obciach. Škody zatiaľ neboli vyčíslené, ale sú podstatne menšie ako pred štyrmi rokmi. Strhnutá bola jedna cesta a jeden most. Kaliňák skonštatoval, že obce a mestá boli celkovo na situáciu pripravené lepšie.

Situácia v priemyselnej zóne Prešova na Budovateľskej ulici následkom neustávajúcich zrážok a rozvodneného toku rieky Torysa 16. mája 2014.
Foto: TASR/Vladimír Benko


V Starej Ľubovni trvá 3. povodňový stupeň, situácia sa postupne stabilizuje

Tretí stupeň povodňovej aktivity stále trvá v meste Stará Ľubovňa. "Situácia sa u nás zhoršila vo štvrtok (15.5.) v popoludňajších hodinách, kedy začala voda v rieke Poprad stúpať, večer to začalo byť kritické, neskôr sa však situácia upokojila a o 2. hodine sme sa rozišli, lebo koryto malo rezervu a rieka bola zastabilizovaná. V ranných hodinách však zase začala hladina stúpať a o 5. hodine nám už voda pretekala cez hrádzu," priblížil situáciu v meste primátor Michal Biganič.

Najhoršia situácia je na Mýtnej ulici, kde pred štyrmi rokmi zaplavilo cez 80 domov. Je tam nasadená dostupná technika a na zabezpečení toku pracujú desiatky ľudí. "Zdá sa, že sa nám to podarilo znova zastabilizovať, najkritickejšie to bolo v miestach, kde ešte nie je urobená nová hrádza. Podľa všetkého, ak nepríde prívalová vlna, tak by sa mala situácia stabilizovať," doplnil primátor.



Podľa neho minuloročné práce na úprave hrádze urobili svoje, hoci ešte nie sú dokončené, prevencia bola najlepšia, aká mohla byť. "Práve vďaka tým minuloročným aktivitám a stavbe novej hrádze, tu nemáme taký stav ako v roku 2010, keď všetky tieto domy v podstate plávali vo vode," zhodnotil Biganič. Nepredpokladá, že situácia sa zhorší, keďže už aj na hornom toku rieky Poprad v Kežmarku hladina postupne klesá. Dúfa, že z v Levočských vrchoch nebude prietrž mračien, a že potok Jakubianka nedvihne hladinu.

Momentálne na brehu rieky Poprad ešte stále plnia vrecia s pieskom a snažia sa zabezpečiť priesaky vody na starej hrádzi a posilniť ju z bočnej strany.

Situácia v okrese je stabilizovaná

Situácia v okrese Stará Ľubovňa je po nočnej povodňovej vlne viac-menej stabilizovaná, naďalej tam však platí 3. stupeň povodňovej aktivity. Prednosta Okresného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol pre TASR uviedol, že najväčšie problémy sú momentálne v dvoch obciach, a to v Sulíne a v Mníšku nad Hnilcom - časť Kače.

„V týchto obciach došlo k vybreženiu rieky Poprad na cestu, v prípade Sulína je asi na 300-metrovom úseku cesty rieka nad jej úrovňou asi 40 centimetrov,“ objasnil Sokol. Okrem toho je problém s dodávkou elektriny v obciach Litmanová a Nižné Ružbachy.

Vodná hladina rieky Poprad, ako aj priľahlých potokov už klesá, v regióne momentálne neprší. „Pracujeme na odstraňovaní škôd a zabezpečovaní tokov, vozí sa lomový kameň do problémových obcí, určite však môžeme považovať situáciu za stabilizovanú, rieka Poprad už poklesla o 17 percent a stále klesá. Najmä v mestách Stará Ľubovňa a Podolínec je to už viac-menej v poriadku. V Starej Ľubovni pomohli úpravy toku rieky Poprad, ktoré sa urobili v minulom roku,“ dodal prednosta. Verí, že neprídu búrky alebo lokálne prehánky, ktoré by opäť dvihli hladiny vôd.

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák spolu s prezidentom Hasičského a záchranného zboru generálom Alexandrom Nejedlým navštívil v noci z 15. na 16. mája 2014 regióny severného Slovenska postihnuté vplyvmi mimoriadne nepriaznivého počasia. Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (druhý vľavo) spolu s prezidentom Hasičského a záchranného zboru generálom Alexandrom Nejedlým (tretí sprava) sa oboznamujú so situáciou v uliciach Kežmarku spôsobenou vyliatím vodného toku Ľubica.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Výpadky prúdu aj dnes postihli tisíce domácností na východe Slovenska

Výčiny počasia aj dnes spôsobili, že tisíce domácností na východe Slovenska postihli výpadky elektrického prúdu. K 13.00 h ostalo bez elektriny približne 5000 odberných miest. TASR o tom informovala spoločnosť Východoslovenská distribučná, a. s. (VSD).

"Vplyvy extrémne nepriaznivého počasia súvisiace so silným vetrom a vodou postihli najmä oblasti v okolí Kežmarku, Popradu, Starej Ľubovne, Spišskej Novej Vsi, Dobšinej, Prešova a Košíc," uviedla hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.

Prudký vietor spôsobil poruchy na elektrozariadeniach v distribučnej sústave VSD aj vo štvrtok (15.5.). Bez prúdu ostalo k 14.00 h vyše 21.000 odberných miest. Stalo sa tak v oblasti Smolníka v okrese Gelnica, v Slanci a Ruskove v okrese Košice-okolie, ale aj v okresoch Humenné, Sobrance, Vranov nad Topľou či Prešov.

Situácia v Kežmarku sa mierne upokojila, začínajú sa rátať škody

Situácia v meste Kežmarok sa po nočnej vlne povodní mierne upokojila, hladina Ľubického potoka začína klesať, samospráva však už ráta škody na majetku mesta i obyvateľov. „Spravili sa všetky dostupné opatrenia, upozornili sme ľudí, nasadili všetku možnú techniku, bohužiaľ, príroda bola silnejšia v tomto prípade,“ zhodnotil primátor Kežmarku Igor Šajtlava.

Podľa neho došlo k určitým škodám, ktoré odhaduje na 200.000 až 300.000 eur, momentálne však ešte v niektorých lokalitách situáciu nezmapovali, keďže sa tam nedá dostať. Zaplavilo niekoľko domov na Ľubickej ceste, okrem vody sa však vylialo aj bahno. Škody na majetku mesta podľa primátora až také vysoké nebudú, keďže voda sa vyhla miestnym školám, ale môžu byť v materskej škole na sídlisku Sever.

„Nasadili sme techniku, ktorá odstraňuje konáre a stromy, aby bolo možné čo najviac spriechodniť koryto. Okrem Ľubickej cesty bolo ešte najviac postihnuté sídlisko Sever, voda sa vyliala aj medzi bytovky,“ doplnil primátor s tým, že už predpovediam počasia neverí, keďže pršať malo prestať už vo štvrtok o 20. hodine. To sa však nestalo a hladina Ľubického potoka v noci stúpala, klesať začala až okolo 3. hodiny.

Situácia však podľa Šajtlavu nie je až tak dramatická ako pred štyrmi rokmi, keď sa škody v meste vyšplhali na cca 1,2 milióna eur. „Niekoľkokrát sme jednali o úprave toku s kompetentnými, bol pripravený projekt zabezpečenia koryta pomocou poldrov, ten sa však nezrealizoval, pravdepodobne pre nedostatok peňazí,“ konštatoval primátor. Podľa neho je predpoklad, že táto situácia sa môže kedykoľvek zopakovať, mesto však nemá možnosť zasiahnuť do toku vôd, ani nemá k dispozícii finančné prostriedky na protipovodňové opatrenia.

Situácia v okrese sa po povodňovej vlne pomaly stabilizuje

V okrese Kežmarok naďalej trvá 3. stupeň povodňovej aktivity, prednosta Okresného úradu Ján Ferenčák však už považuje situáciu za pokojnejšiu. „Momentálne máme 13 obcí, v ktorých je 3. povodňový stupeň, dve obce, a to Jurské a Ihľany, máme odrezané, pretože tam podmylo cestu, a stále pretrváva mimoriadna situácia v meste Kežmarok a v obci Ľubica,“ priblížil Ferenčák.

Počasie na území okresu sa zlepšilo, dážď ustal a postupne klesajú hladiny všetkých väčších i menších tokov vrátane tých najproblémovejších - Ľubického a Holumnického potoka. „Ešte v doobedňajších hodinách však dážď spôsobil vybreženie potokov v menších obciach na Zamagurí, zatiaľ to tam však zvládame, naďalej dodávame vrecia, piesok a iný posypový materiál,“ doplnil Ferenčák. Problémy podľa neho môžu ešte nastať po regulovaní vodnej nádrže Niedzica na poľskej strane, čo by mohlo dvihnúť hladinu rieky Dunajec v Červenom Kláštore. Situáciu tu však budú pozorne monitorovať.

„Momentálne pokračujeme v odstraňovaní následkov povodní, opravujeme podmyté brehy, ale aj cesty. Predpokladám, že situácia by sa už nemala znovu zhoršiť, pokiaľ neprídu búrky alebo iné intenzívne zrážky,“ konštatoval prednosta s tým, že v prípade potreby je pripravených minimálne 2600 vriec s pieskom. Na prípadnú ďalšiu vlnu povodní sa chcú v okrese pripraviť predovšetkým opravami poškodených tokov.

Voda ohrozuje aj okres Poprad

Tretí povodňový stupeň je aj v dvoch obciach v okrese Poprad, konkrétne v Ždiari a v Tatranskej Javorine, kde robia problémy miestne potoky. "Inak je situácia zatiaľ relatívne pokojná, je to však otázka času, keďže na území okresu stále prší," priblížil situáciu operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Pavol Legát.

V meste Vysoké Tatry vyhlásili mimoriadnu situáciu, zaplavilo domy a záhrady

V meste Vysoké Tatry vyhlásili v dôsledku poveternostných podmienok mimoriadnu situáciu. „O 8. hodine tu zasadal krízový štáb, mimoriadnu situáciu vyhlásil pre vietor a dážď. Aj keď nefúka a neprší tak intenzívne ako počas štvrtka (15.5.) a noci, máme už plné korytá potokov na území mesta,“ informoval náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej.

V Tatranskej Lomnici a Tatranskej Kotline už dokonca zaplavilo niekoľko domov a záhrad. „Poškodená je aj strecha na Škole v prírode 1. mája v Tatranskej Lomnici, vo Vyšných Hágoch zase spadol strom na základnú školu,“ dodal Kolodzej. Cesty na území mesta sú zatiaľ prejazdné. Ďalšie zasadnutie krízového štábu bude o 12. hodine, vo Vysokých Tatrách zatiaľ rátajú škody.

Samospráva ráta škody po silnom vetre i prudkom daždi

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš na rannom zasadnutí krízového štábu mesta (KŠM) vyhlásil dnes mimoriadnu situácia spôsobenú silným vetrom a intenzívnym dažďom. Situácia sa mapovala počas štvrtkového (15. 5.) dňa a ihneď sa robili aj kroky, aby sa zabránilo, v rámci možnosti, škodám. Dnes samospráva predovšetkým bojuje s odpratávaním následkov.

„Najkritickejšia situácia je v Tatranskej Lomnici a Tatranskej Kotline. Voda sa v Tatranskej Lomnici valila po ceste okolo kostolov, Teniscentra a Penziónu Bělín, poškodené sú chodníky v parku. Pri katolíckom kostole sme uložili 50 vriec s pieskom, aby sme odklonili vodu od schodov a vstupu doň. Našťastie, mali sme vypustené Jazierko, ktoré sme otvorili a tretina z tečúcej vody skončila v ňom. Za iných okolností by sme mali ešte väčšie škody,“ konštatuje tajomník KŠM a zároveň náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej. Aj v Tatranskej Kotline zaplavila voda záhrady i domy a pláve aj futbalové ihrisko.

Problematické sú však všetky vodné toky, ktoré nezvládajú nápor vody tečúcej z vysokohorského prostredia. Len pár centimetrov delilo od vyliatia potoka na Cestu Slobody pri predajni ÚĽUV v Tatranskej Lomnici. „To však nezabránilo, aby objekty popri potoku nemali zatopené pivničné priestory. Vrecia s pieskom sa rovnako ukladali aj pri Apartmánovom hoteli Wili. Pri Penzióne Slalom poškodil vietor starý statný gaštan a nebol to ani zďaleka jediný strom, ktorý padol za obeť,“ dodal Kolodzej s tým, že v intraviláne mesta ich bolo oveľa viac. Mnohé z nich s koreňmi vyvrátili aj asfalt na miestnych komunikáciách, ktorá boli na viacerých miestach aj podmyté.

„Strom spadol aj na budovu Materskej školy vo Vyšných Hágoch, nadvihol plechy na streche Školy v prírode prvý máj a vietor dal zabrať aj mestským bytovým domom, Centru služieb v Dolnom Smokovci či objektu Vila Alica v Starom Smokovci,“ vymenúva Kolodzej. Škody priebežne hlásia civilné osoby i podnikatelia a mapujú sa aj tie na mestskom majetku. „Zatiaľ je predčasné hovoriť o presných číslach, náš predbežný odhad je zhruba 80.000 eur,“ dodal vedúci oddelenia investičnej činnosti, údržby a opráv mesta Vysoké Tatry Jozef Gál. Na záchranných prácach sa bude pokračovať nielen dnes, ale aj počas víkendu.

Cesty na území mesta Vysoké Tatry sú zjazdné, okrem úseku od Vyšných Hágov po Podbanské, kde popadalo najviac stromov. Vodiči by však mali jazdiť opatrne, pretože cesty sú mokré a zanesené lístím a ihličím, čím sa na nich zvyšuje riziko šmyku. Na poludnie začali jazdiť aj električky medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a obnovená bola doprava aj na úseku zo Starého Smokovca do Popradu. Na trati Starý Smokovec - Vyšné Hágy a následne Štrbské Pleso stále premáva len náhradná autobusová doprava.

Vietor lámal stromy a voda ničila lesné cesty v národnom parku

Tatrami sa vo štvrtok (15.5.) opätovne po desiatich rokoch prehnal prepadavý vietor zvaný bóra. Len v časti územia Tatranského národného parku (TANAP) priamo spravovanom Štátnymi lesmi (ŠL) TANAP zanechal za sebou viac ako 100.000 polámaných a vyvrátených stromov, nepriechodné cesty a zavalené turistické chodníky. Najhoršia situácia je v oblasti Vyšných Hágov, kde náporu vetra podľahlo takmer 60.000 stromov. Podobná situácia je podľa lesníkov aj na Podbanskom, v Tichej a Kôprovej doline, kde budú musieť spracovať viac ako 20.000 metrov kubických kalamitného dreva. V oblasti Smokovcov vietor okrem 4000 stromov poškodil aj mladé lesné porasty pestované po veternej kalamite v roku 2004 na ploche presahujúcej 30 hektárov.

„Zriedkavým javom bolo to, že si štvrtková bóra vybrala jarné a nie neskoré jesenné obdobie. Škody však nie sú porovnateľné. To nielen preto, že sila vetra bola tentoraz menšia, ale aj preto, že stojacich stromov v tatranských lesoch po bóre z novembra 2004 a po lykožrútovej kalamite už veľa stáť nezostalo,“ konštatoval námestník riaditeľa ŠL TANAP Peter Fabian. Dodal, že vo väčšom rozsahu ako pred desiatimi rokmi sú však poškodené listnaté dreviny, ktoré sú v tomto období už olistené.

Voda, ktorá v podobe dažďa bóru sprevádzala, poškodila lesné cesty v oblasti Podspád a Tatranskej Javoriny, najmä v Bielovodskej a Javorovej doline, na Oraviciach v Bobroveckej doline, ale aj na Habovke a na Zverovke v Západných Tatrách. V Prielome Dunajca v Pieninskom národnom parku podmyla kus lesnej cesty, ktorá je zároveň červeno značeným turistickým chodníkom spájajúcim Červený Kláštor s Lesnicou. Pre popadané stromy a kamenné lavíny je tento chodník nepriechodný a pre turistov až do odvolania uzavretý.

Ťažko priechodná až nepriechodná je väčšina značkovaných turistických chodníkov prechádzajúcich pásmom lesa v celom území TANAP. „Zatiaľ sa nám podarilo spriechodniť turistický chodník vedúci z Hrebienka k Rainerovej útulni a ďalej k Zamkovského chate. Uvolňovacie práce pokračujú aj na ďalších úsekoch zavalených chodníkov, kde je stav podobný ako v roku 2004. Turistov preto žiadame o maximálnu trpezlivosť a o to, aby výlety do Tatier počas nasledujúceho víkendu v záujme vlastnej bezpečnosti veľmi dôkladne zvážili,“ dodáva Fabian.

Topľu pri Sačurovskom moste zahatal odpad a konáre, na mieste sú hasiči

Ťažká technika sa už niekoľko hodín podieľa na spriechodňovaní rieky Topľa medzi obcami Sačurov a Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou. Nahromadený odpad vo vode tam ohrozuje most, ktorým prechádza cesta III. triedy. Polícia ho až do odvolania uzavrela.

"Naši príslušníci sa zúčastňujú zásahu, pri ktorom uvoľňujú tok rieky Topľa, na mieste, kde sa nahromadilo väčšie množstvo konárov a kmeňov stromov. Zvyšuje sa tam hladina toku a hrozí, že by mohlo dôjsť k strhnutiu, respektíve porušeniu statiky mosta," priblížil prebiehajúci zásah riaditeľ vranovských hasičov Jozef Ondrej.

Na spriechodňovaní Tople sa podľa jeho slov podieľa ťažká technika vodohospodárov a Záchrannej brigády z Humenného, konkrétne Tatra s lyžicou a kolesový traktor s navijakom.

Na snímke ťažká technika sa už niekoľko hodín podieľa na spriechodňovaní rieky Topľa medzi obcami Sačurov a Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou. Nahromadený odpad vo vode tam ohrozuje most
Foto: TASR/Tomáš Doboš


Hladina Tople v posledných hodinách mierne stúpla. V stanici Hanušovce nad Topľou je aktuálne na úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity. Na ďalších úsekoch výšku povodňových stupňov nedosahuje.

Vranovskí hasiči dnes v súvislosti s aktuálnou poveternostnou situáciou zasahovali pri spadnutých stromoch a ulomených konároch v blízkosti ciest, a to pri Hlinnom a obci Ďurďoš.

K Ďurďošu sa plánujú o chvíľu vrátiť. Z cestnej komunikácie v blízkosti Tople tam budú odstraňovať naplavené nečistoty. "Ide o úsek v dĺžke 200 až 250 metrov," informovali TASR z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru vo Vranove nad Topľou.

Povodňová situácia objektívom fotografov TASR




Situácia v Košickom kraji



Padnuté stromy a voda spôsobujú v Košickom kraji neprejazdnosť niektorých ciest

Následky extrémneho počasia si aj dnes vyžiadali uzávierku viacerých ciest v Košickom kraji, najmä v okresoch Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. Cesta II/547 - kopec Jahodná pri Košiciach je od štvrtka (15.5.) pre popadané stromy stále uzavretá, sprejazdnená by mala byť do 15.00 h.

Pre zaplavenú vozovku uzavreli úsek cesty II/547 - Spišské Vlachy, obchádzka vedie po miestnej komunikácii a po ceste II/536. Cesta II/546 - Gelnica – Tesco je neprejazdná do odvolania. Obchádzka vedie cez miestnu časť Legy, ale len pre osobnú dopravu. Úsek cez obec Gelnica bol ráno pre nákladnú dopravu neprejazdný. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK).

Na ceste III/54613 - Stará Voda je zhoršená situácia, miestny potok začína podmývať cestu. Uzavretá bola aj cesta na úseku III/546001 - Obišovce - Ruské Pekľany.

Uzavretá bola ráno pre všetku dopravu cesta II/533 - horský priechod Súľová od obcí Hnilec a Gemerskej Polomy. Do odvolania je neprejazdná cesta II/549 - Úhorná cez Pačanský kopec, ako aj Úhorňanský kopec. Ráno bola neprejazdná aj cesta II/547 - Folkmarský kopec.

Počas noci pracovníci SC KSK monitorovali situáciu na cestách v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a časti Košice okolie. Pretrvávajúci dážď a vietor počas noci zhoršovali situáciu na vodných tokoch, ako aj na cestách. "Najhoršia situácia bola v noci na ceste II/547 v obci Spišské Vlachy. Potok Žehrica kulminoval okolo 3.00 h, vylial sa z koryta a zalial cestu, ako aj priľahlé miestne komunikácie. Od 4.00 h sa začala situácia mierne zlepšovať, zrážky ustali a zmiernil sa aj vietor, čo zlepšilo situáciu," informovala SC KSK na svojej webstránke. Voda, ktorá sa na viacerých miestach vylievala z polí a priekop na cestu, ustúpila. Stalo sa tak napríklad v Žehre, Spišských Vlachoch-Bystranoch, Spišských Tomášovciach, Hrabušiciach, Švedlári-Mníšku či Starej Vode.

Cesty v kraji postihnuté kalamitou postupne sprejazdňujú

Prejazdnosť ciest v Košickom kraji postihnutých veternou kalamitou a lokálnymi záplavami sa dnes postupne zlepšuje. Popoludní otvorili cestu II/547 - kopec Jahodná pri Košiciach, ktorú vo štvrtok (15.5.) zablokovali popadané stromy.

Prejazdné sú aj úseky cesty II/533 - horský priechod Súľová od obce Hnilec a Gemerská Poloma – Súľová. Informovala o tom Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), ktorá naďalej odporúča vodičom zachovať pri jazde zvýšenú opatrnosť.

Prejazdný je aj Folkmarský kopec (II/547), od popoludnia aj úsek II/549 - Úhorná – Krasnohorské Podhradie (Úhorňanský kopec). Takisto sprístupnili pre všetku dopravu cestu II/546 - Gelnica – Tesco.

K 15.00 h bol čiastočne sprejazdnený úsek III/050175 - Háj – Hačava. Cesta III/546001 - Obišovce - Ruské Pekľany je uzavretá počas celého nasledujúceho víkendu, informovala SC KSK.

Pri protipovodňových opatreniach v obci Čučma pomáhajú aj vojaci

Pri hroziacej povodni v obci Čučma v okrese Rožňava pomáha od dnešného rána 21 vojakov Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave. Ako TASR informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková, Ozbrojené sily SR požiadal o pomoc priamo starosta obce Čučma Alexander Szöllös. Vojaci tam pomáhajú pri ukladaní vriec s pieskom. K dispozícii majú aj vozidlo Tatra 815.

„V prípade, že si to situácia bude vyžadovať, sme pripravení pomôcť obyvateľom aj v ďalších častiach Slovenska,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Vo štvrtok (15. 5.) v Košickom kraji vyčíňal prudký vietor, v priebehu dňa absolvovali hasiči celkovo 103 výjazdov na odstraňovanie padnutých stromov, najmä v okresoch Košice, Košice-okolie a Rožňava. V noci na dnes sa situácia upokojila. "Momentálne máme ešte tri výjazdy k padnutým stromom v oblasti Košice-okolie," uviedol krajský operačný dôstojník hasičov.

Tretí povodňový stupeň platí aj v okrese Spišská Nová Ves

Tretí povodňový stupeň už vyhlásili aj v niekoľkých obciach v okrese Spišská Nová Ves. Operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi Martin Penták pre TASR uviedol, že situácia momentálne nie je dramatická a v súčasnosti hasiči zasahujú v obci Jaklovce, okres Gelnica, kde čerpajú vodu z jedného rodinného domu.
Na snímke auto prechádza cez vodou zaplavený most neďaleko rómskej osady v obci Rakúsy vo štvrtok 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Tretí povodňový stupeň je podľa mojich informácií vyhlásený v obciach Žehra, Harichovce, Spišské Vlachy a Oľšavka," spresnil Penták. Žiadne väčšie komplikácie zatiaľ hasiči od povodňových komisií hlásené nemali.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu dosiahol tok rieky Hnilec v stanici Švedlár úroveň 3. stupňa povodňovej aktivity, podobne ako aj tok Branisko v Spišských Vlachoch. Hladina oboch tokov pritom momentálne stále stúpa.

Torysa sa vyliala aj medzi Lemešanmi a Drienovom

Vysoká hladina Torysy síce v Sabinove a Prešove pomaly klesá, ďalej sa však presúva smerom na Košice.

Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, od 13.00 h je v dôsledku vyliatej Torysy uzavretá aj cesta medzi Drienovom a Lemešanmi. Obchádzka je vedená cez obce Kendice a Petrovany.

Protipovodňové práce na ohrozených miestach zabezpečovali i vodohospodári

Do zabezpečovacích prác, ktoré mali zabrániť ničivým následkom povodní, sa vo štvrtok (15.5.) a dnes v noci zapojilo aj 114 vodohospodárskych pracovníkov a technikov z rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia – Slovenského vodohospodárskeho podniku. Tí dodali 7650 jutových vriec na napĺňanie pieskom, 72 ton piesku a 314 ton lomového kameňa.

"Počas dnešného predpoludnia pokračovalo ďalších 186 vodohospodárov v zabezpečovacích prácach, odstraňovaní nánosov, spevňovaní a stabilizovaní brehov vodných tokov, prečisťovaní prietokových profilov všade tam, kde si to aktuálna situácia vyžadovala," uviedol hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Maroš Stano.

Najdramatickejšia situácia bola vo štvrtok v liptovských obciach Liptovská Sielnica a Liptovská Ondrašová, kde sa vyliali vodné toky Kvačianka a Jalovčianka, ale aj na viacerých miestach na Orave a tiež v Kežmarku, Starej Ľubovni, Sabinove i v Prešove. Stav zodpovedajúci tretiemu stupňu povodňovej aktivity dosiahlo aj množstvo ďalších prítokov rieky Poprad, ale aj Hornádu, Hnilca, Torysy či Tople.

Hladina Váhu v Trenčíne




Situácia v ďalších častiach Slovenska



V Žilinskom kraji absolvovali hasiči pre počasie už takmer stovku zásahov

Profesionálni hasiči absolvovali zatiaľ na území Žilinského kraja za uplynulých 24 hodín až 88 zásahov súvisiacich s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia, silného vetra a intenzívneho dažďa. TASR o tom predpoludním informoval Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline.

„Na mnohých miestach pokračujeme v odstraňovaní popadaných stromov z ciest, elektrického vedenia, striech domov či áut, odčerpávame vodu zo zaplavených suterénov a asistujeme pri ďalších protipovodňových prácach,“ spresnil. Najviac, až 25 zásahov, si vyžiadala situácia v Ružomberskom okrese, 18 ich bolo v okrese Čadca.

„Na záchranných akciách sa zúčastnilo celkovo 266 hasičov a 97 kusov techniky. Zatiaľ sme, našťastie, v súvislosti s touto mimoriadnou situáciou nezaregistrovali žiadne zranenia,“ dodal Kypus a upozornil na uzatvorené úseky ciest medzi Pribylinou a Štrbským Plesom i horského priechodu Huty medzi Liptovskými Matiašovcami a Zubercom.


Voda na Liptove zatopila pivnice, vyvrátené stromy poškodili strechy a ploty

Obec Liptovské Matiašovce pod dočasne uzatvoreným horským priechodom Huty sa od rána spamätáva z nočnej mimoriadnej situácie, ktorú spôsobil vytrvalý dážď sprevádzaný silným vetrom. Podobná situácia bola aj v ďalších obciach okolo Sielnickej zátoky Liptovskej Mary.

"Máme za sebou ozaj ťažkú noc. Čistili sme všetky priepusty, ale po hlavnej ceste aj tak tiekol zrazu až polmetrový dravý prúd vody. Liptovskomikulášski profesionálni hasiči ju odčerpávajú z úplne zaplavených suterénov viacerých rodinných domov," informoval TASR starosta podhorskej obce s tromi stovkami obyvateľov Ján Jaňák.

Vietor vyvrátil množstvo stromov v okolitých lesných porastoch i priamo v dedine. Poškodili viaceré strechy a oplotenia. "Dúfam, že to najhoršie už máme za sebou. Nezostáva nám nič iné, iba sa s tým popasovať, pustiť sa do upratovania a opäť dať všetko do poriadku," dodal starosta Liptovských Matiašoviec.

Liptovská Mara a Oravská priehrada zachytili za deň 40 miliónov m3 vody

Západné Slovensko je z pohľadu povodňovej aktivity zastabilizované najmä vďaka zadržovacej schopnosti vodných diel Liptovská Mara a Oravská priehrada. TASR dnes informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

"Vodné diela Liptovská Mara a Oravská priehrada zachytili za 24 hodín 39,4 milióna kubických metrov (m3) vody, Oravská priehrada 28,5 milióna a Liptovská Mara 10,9 milióna m3 vody. Vodohospodári mali už v predchádzajúcich týždňoch vytvorený dostatočný retenčný objem, takže práve tieto dve vodné nádrže výrazne eliminovali povodňovú situáciu na Orave a v Liptove," priblížil Krno.

Pokiaľ ide o manipuláciu na týchto vodných dielach, tak sa podľa Krna samozrejme zvýšili aj odtoky z vodných nádrží, ale tak, aby neboli ohrozené nádrže vážskej kaskády pod Liptovskou Marou, resp. Oravskou priehradou. Pokiaľ ide o dramatické vodné stavy, tak tie sa riešia predovšetkým v povodí Popradu a Dunajca, najmä na potoku Ľubica v Kežmarku, ale aj na rieke Poprad na Mýtnej ulici v Starej Ľubovni.

"Na viacerých tokoch práve v oblasti Oravy, Liptova, Západných, Vysokých a Belanských Tatier, ale aj Levočských vrchov, boli starostami obcí vyhlásené 3. stupne povodňovej aktivity, na viacerých miestach došlo aj k ich dosiahnutiu a vybreženiu vodných tokov, ale vodohospodári v spolupráci s hasičmi a dobrovoľníkmi operatívne vzniknuté problémy riešili aj počas celej noci. Napríklad len v rámci odštepného závodu Košice sa odvčera doteraz použilo 4150 vriec, 36 ton piesku a 134 ton lomového kameňa," uzavrel.