Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

VÝCHOD SR ZASIAHLO ZEMETRASENIE: Toto je súhrn udalostí

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR Maroš Černý

Zemetrasenie malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Východné Slovensko zasiahlo v pondelok (9. 10.) večer zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody, najvážnejšia situácia je v Ďapalovciach. TASR prináša súhrn udalostí.



- Zem na východnom Slovensku sa začala triasť o 20.23 h. Zemetrasenie bolo v hĺbke takmer 18 kilometrov. Otrasy bolo cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji.

- Ľudia cítili a videli ako sa trasie nábytok či poháre. Niektorým v domoch popukali steny, popadali omietky, porozbíjali sa obrazy, zrkadlá, sklá, poškodili sa komíny či fasády.



Na snímke starosta obce Baškovce Pavol Tamáš ukazuje škody na dome po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné 10. októbra 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


- Samosprávy vyzvali ľudí na opatrnosť a zároveň, aby zachovali pokoj. Prvé správy o škodách začali ešte večer prichádzať z viacerých východoslovenských obcí. Zasadali aj krízové štáby.

Na snímke škody po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné v utorok 10. októbra 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


- V obci Ďapalovce poškodilo viaceré rodinné domy. Evakuovaných bolo vyše 40 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Starosta vyhlásil mimoriadnu situáciu. Táto obec bola aj vzhľadom na epicentrum zemetrasením zrejme najviac postihnutá. Počas utorka miestni rátali škody a čakali na vyjadrenia statikov.

- Mimoriadne situácie vyhlásili aj Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou a Kolbovce v okrese Stropkov. Neskôr platila mimoriadna situácia pre celý okres Vranov nad Topľou. Popoludní vyhlásili mimoriadnu situáciu pre celý Prešovský kraj.

- Ministerstvo vnútra informovalo, že sú hlásené poškodenia budov i infraštruktúry rôznej závažnosti z viacerých obcí, najmä z okresov Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. Škody sú evidované zatiaľ najmä v obciach Nižná Sitnica, Ďapalovce, Holčíkovce, Kolbovce a Girovce. Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená.

- Pre zemetrasenie museli viackrát zasahovať aj hasiči. Okrem situácie v Ďapalovciach riešili v Prešove napríklad únik plynu či podozrenie z prasknutia nosných častí bytového domu. Na Domaši ukotvili výletnú loď Bohemia, ktorá sa uvoľnila. V Černine rozoberali poškodené komíny a strechy.

- Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby evidovalo zvýšený počet hovorov na tiesňovú linku v Košickom a Prešovskom kraji. Dvoch pacientov transportovali do nemocnice v Humennom. Išlo predovšetkým o stresové stavy. Ministerstvo vnútra informovalo, že v súvislosti so zemetrasením neboli hlásené zranenia ani úmrtia.



- Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku na východe kontrolovali vodné stavby, poruchy zatiaľ nezistili. V poriadku sú podľa rezortu vnútra aj obidve jadrové elektrárne na území Slovenska. Zemetrasenie spôsobilo podľa Východoslovenskej distribučnej len menšie výpadky elektriny. Východoslovenská vodárenská spoločnosť nezaznamenala poruchy.

- V Humennom spôsobilo zemetrasenie haváriu na teplovodnom potrubí. Mesto evidovalo aj povrchové poškodenia niektorých budov. Škody v kostole, materskej škole, v obchode s potravinami, ale aj silne poškodené domy evidujú v obci Baškovce.

- Zemetrasenie poškodilo v obci Tokajík nielen rodinné domy, ale i sochu, ktorá je súčasťou pamätníka pripomínajúceho tamojšiu tragédiu z roku 1944. Rovnako škody evidujú i v interiéri Múzea tokajíckej tragédie.

- Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala pohotovostným zložkám a tímom, ktoré riešia situáciu v súvislosti so zemetrasením. Zasahujúcim zložkám sa poďakoval aj premiér Ľudovít Ódor, podľa ktorého vláda robí všetko pre to, aby čo najskôr zdokumentovala škody a navrhla možné riešenia.



- Otrasy pri pondelňajšom zemetrasení pocítili aj ľudia na Gemeri, a to napríklad obyvatelia žijúci v bytovkách v mestách Rožňava, Revúca či Tornaľa. Samosprávy však doposiaľ žiadne škody neevidujú.

- Železnice Slovenskej republiky ani Železničná spoločnosť Slovensko neevidujú problémy v doprave pre zemetrasenie.

- Podobné zemetrasenie ako teraz bolo podľa Martina Gálisa z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1914 pri Giraltovciach s odhadovanou magnitúdou 4,8.

- Polícia vyvracia dezinformáciu, že zemetrasenie na východe Slovenska mali spôsobiť Američania. Počas uplynulých hodín totiž zaznamenala na sociálnych sieťach snahy zvaliť zemetrasenie na Spojené štáty americké.