Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

CELÉ ZNENIE: Vyhlásenie Z. Čaputovej po stretnutí s P. Pellegrinim

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia s novozvoleným prezidentom SR Petrom Pellegrinim (nie je na snímke) k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretla so zvoleným prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Hovorili o spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra SR Roberta Fica.

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej po dnešnom stretnutí so zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,

chceli by sme sa vám prihovoriť v tejto mimoriadnej chvíli, ja ako úradujúca prezidentka a Peter Pellegrini ako novozvolený prezident.

Stojíme tu spolu, lebo chceme vyslať signál porozumenia v tejto napätej situácii. Rôznosť názorov je prirodzená, aj my ich máme rôzne. Ale sme obaja ľudia, politici, ktorí máme zhodu v tom, čo je pre spoločnosť teraz najdôležitejšie. A to je potreba upokojenia situácie. Ako spoločnosť žijeme v dobe mnohých konfliktov, ale prosím vás, neprenášajme ich do roviny nenávisti. Sme jedna krajina, jeden národ a spolu s menšinami vytvárame ľudské spoločenstvo, ktoré spolu žije v tejto dobe na tomto území.

Zároveň máme úplnú zhodu na odsúdení násilia a ohavného činu, ktorý sa stal včera popoludní. Útok na premiéra Roberta Fica je ľudskou tragédiou, ale zároveň útokom na demokratické zriadenie. Myslíme teraz spolu na skoré zotavenie Roberta Fica.

V neposlednom rade chceme vyzvať všetkých k zodpovednému prístupu. Vystúpme z bludného kruhu verbálnych útokov a skončime s obviňovaním. To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin, ale nazhromaždená nenávisť bola spoločným dielom.

Dnes sme sa s novozvoleným prezidentom dohodli, že spoločne pozveme všetkých lídrov parlamentných politických strán na stretnutie s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti a jednoznačne odmietnuť akékoľvek násilie.

My politici, musíme mať predovšetkým moc nad sebou, nad svojimi emóciami, keď chceme vykonávať verejnú moc v štáte. Majme preto prosím všetci pod kontrolou svoje myslenie, hovorenie a konanie. Lebo na čo myslíme, tým sa stávame. A teraz sa všetci potrebujeme stať o niečo lepšími ľuďmi.


Vyhlásenie TASR poskytol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.