Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Vyhlasujú prípravné trhové konzultácie k obnove Hotela Bôrik

Na archívnej snímke budova Úradu vlády v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Vládny hotel je zapísaný v Registri modernej architektúry 20. storočia na Slovensku. V roku 1999 na ňom rekonštruovali strešnú krytinu a v rokoch 1998 až 2003 bol zrekonštruovaný aj interiér.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Úrad vlády SR vyhlasuje prípravné trhové konzultácie s uchádzačmi k rekonštrukcii novej budovy úradu a vládneho Hotela Bôrik. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor ÚV.

"Prípravné konzultácie sú vhodným nástrojom, ako získať kvalitné podklady pre súťaž na zhotoviteľa, ktorá bude vyhlásená v spolupráci so Slovenskou komorou architektov a ďalšími odbornými organizáciami," vysvetlil úrad.

Poukazuje na to, že prístavba Úradu vlády SR bola postavená v roku 1979 a momentálne nespĺňa parametre na efektívnu energetickú prevádzku. Preto si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu interiéru aj exteriéru. "Cieľom rekonštrukcie je odstránenie morálneho opotrebenia, zlepšenie vybavenosti a zvýšenie funkčných úžitkových vlastností budovy," skonštatoval ÚV.

Od zhotoviteľa očakáva, že pri rekonštrukcii budovy využije progresívne materiály a technológie. Súčasťou predmetu zákazky bude aj reštaurovanie umeleckých diel, ktoré sa v interiéri budovy nachádzajú, dodal. Investičná akcia by mala byť financovaná zo štátneho rozpočtu. Celkové výdavky sú vyčíslené v sume viac ako 6,6 milióna eur.

Prípravné trhové konzultácie sa týkajú aj rekonštrukcie účelového zariadenia Hotel Bôrik, ktoré postavili v roku 1974. Obnovou sa má znížiť jeho energetická náročnosť. Celkovo sa náklady odhadujú na vyše 3,83 milióna eur s DPH.

Vládny hotel je zapísaný v Registri modernej architektúry 20. storočia na Slovensku. V roku 1999 na ňom rekonštruovali strešnú krytinu a v rokoch 1998 až 2003 bol zrekonštruovaný aj interiér. "Odvtedy sa na objekte vykonávajú len nevyhnutné opravy a údržba," tvrdí ÚV.