Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vyjadrenia A. Kisku o Kosove sú nezodpovedné, tvrdí J. Marušiak

Andrej Kiska Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa politológa by uznanie Kosova zo strany Slovenska v aktuálnej situácii mohlo mať negatívne zahraničnopolitické dôsledky.

Bratislava 17. marca (TASR) - Vyjadrenia prezidentského kandidáta Andreja Kisku, podľa ktorého by Slovensko malo uznať Kosovo, sú nezodpovedné.

"Ak sa chce stať prezidentom, mal by mať jasno ohľadom národno-štátnych záujmov SR," reagoval pre TASR politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého by uznanie Kosova zo strany Slovenska v aktuálnej situácii mohlo mať negatívne zahraničnopolitické dôsledky.

"Dianie na Kryme len podčiarkuje dôvody, pre ktoré Slovensko Kosovo neuznalo," dodal. Vznik nového štátu na základe jednostranného odtrhnutia územia od iného štátu je podľa neho pre Slovensko zvlášť citlivou témou, keďže sa sporadicky objavujú pokusy maďarských radikálov otvárať otázku autonómie južného Slovenska. "Pre Slovensko je faktorom, ktorý musíme zvažovať, aj toto. Napríklad vyjadrenia Miklósa Duraya boli v tomto smere jednoznačné," povedal.

Marušiak zdôraznil, že ak sa Andrej Kiska neorientuje v zahraničnej politike, mal by si zostaviť tím "aj iných, ako len marketingových" odborníkov, ktorí by mu v týchto otázkach radili.

Kiska v médiách opakovane vyjadril názor, že uznanie Kosova zo strany Slovenska by bolo v situácii, keď ho už aj tak uznáva väčšina štátov EÚ, správnym riešením. "Domnievam sa, že vznik samostatného Kosova je krok podporujúci stabilitu v tejto časti regiónu," ocenil vznik Kosova v ankete denníka Sme Kiska. Slovensko zatiaľ podmieňuje prípadné uznanie Kosova v budúcnosti dohodou obidvoch strán sporu, Albáncov aj Srbov.

Prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico dnes ostro zaútočil na svojho konkurenta Andreja Kisku pre jeho vyjadrenia v oblasti zahraničnej politiky. Zvlášť sa ohradil voči jeho presvedčeniu o potrebe uznania Kosova, takýto krok zo strany Slovenska by podľa neho mal vážne zahraničnopolitické dôsledky.

Vyhlásil, že prezidentský kandidát Andrej Kiska je z hľadiska zahraničnej politiky dobrodruh a je od pravicových strán nezodpovedné, ak ho podporujú len preto, aby sa prezidentom nestal Robert Fico. "Čaká nás predsedníctvo v Európskej únii (EÚ), čaká nás predsedníctvo vo V4. Idú ťažké summity NATO, kde sa bude diskutovať o Ukrajine," pripomenul dnes na tlačovej konferencii predseda a prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico.

"Považujem za hazard, čo predvádza pravica. Nemá problém podporiť kandidáta, o ktorom nikto nič nevieme. Chcem vyzvať voličov, aby neakceptovali tento spôsob boja proti ľavici," vyhlásil Robert Fico s tým, že aj on má právo mobilizovať voličov.

Slováci 15. marca v prvom volebnom kole hlasovali za nového prezidenta SR. Do druhého kola postúpil kandidát Smeru-SD Robert Fico a občiansky kandidát, podnikateľ Andrej Kiska.

Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 29. marca. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.