Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Minister zahraničných vecí dnes prijal novú veľvyslankyňu Albánska

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR - Michal Svítok

Enkeleda Mërkuriová mu odovzdala kópie svojich poverovacích listín. V nástupnom rozhovore sa venovali slovensko-albánskym vzťahom a regionálnej spolupráci na západnom Balkáne.

Bratislava 2. mája (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák prijal dnes v Bratislave novú veľvyslankyňu Albánska Enkeledu Mërkuriovú, ktorá mu odovzdala kópie svojich poverovacích listín. V nástupnom rozhovore sa venovali slovensko-albánskym vzťahom, európskej integrácii Albánska, predsedníctvu SR v Rade EÚ a regionálnej spolupráci na západnom Balkáne.

Minister M. Lajčák vyzdvihol priateľské bilaterálne vzťahy oboch krajín a pripomenul, že Albánsko je v súčasnosti v rámci západobalkánskeho regiónu medzi prioritnou trojicou krajín, ktorým SR pomáha svojimi transformačnými skúsenosťami. Zopakoval tiež podporu Slovenska integračným ambíciám Albánska, pričom jednou z hlavných oblastí, ktorým sa chce SR venovať počas nastávajúceho predsedníctva v Rade EÚ, bude aj politika rozširovania.

Minister M. Lajčák zároveň zdôraznil, že na ceste Albánska do EÚ je dôležité pokračovať v potrebných reformách, ich prijímaní a implementácii tak, aby prinášali konkrétne výsledky viditeľné pre občanov. V tomto kontexte bude Európska únia venovať najväčšiu pozornosť prijímaniu legislatívy týkajúcej sa celkovej reformy justície.

Minister M. Lajčák na stretnutí s veľvyslankyňou E. Mërkuriovou tiež ocenil konštruktívnu úlohu, ktorú Albánsko zohráva pri posilňovaní dobrých susedských vzťahov a regionálnej spolupráce.