Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vyjadrenie Slovak Business Agency

Slovak Business Agency Foto: Slovak Business Agency

Vyjadrenie Slovak Business Agency k tvrdeniam prezentovaným na tlačovej besede označenej ako „Ďalšie šafárenie agentúry“ zo dňa 12. októbra 2015

Bratislava 13. októbra (OTS) - 1. Nie je pravdivé tvrdenie, že konferencia TechMatch stojí 1,5 milióna EUR.
Ako už bolo viackrát uvedené a SBA preukázané, podujatie TechMatch si vyžiada oveľa nižšie náklady, a to nateraz odhadom 900 tis. EUR bez DPH. Reálne náklady budú vyčíslené po skončení podujatia na základe reálne poskytnutých služieb.

2. Nie je pravdivé tvrdenie, že v rozpočte na TechMatch sú škandalózne premrštené ceny
V rozpočte, ktorý je súčasťou Rámcovej zmluvy na zabezpečenie organizovania podujatia TechMatch sú uvedené obvyklé ceny, za dodanie služieb s určenými parametrami v rámci odborného podujatia takéhoto významu a úrovne. Zároveň ide o Rámcovú zmluvu, to znamená, že ceny budú vychádzať zo skutočne poskytnutých služieb.

3. Nie je pravdivé tvrdenie, že by Zmluva o nájme nebytových priestorov ušla pozornosti verejnosti
Zmluva o nájme nebytových priestorov bola riadne zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a bola tak verejnosti ako aj všetkým médiám dostupná a známa. SBA si riadne plní zákonné povinnosti spojené so zverejňovaním uzatvorených zmlúv.

4. Nie je pravdivé tvrdenie, že SBA si prenajala nebytové priestory v Twin City za dvojnásobnú cenu, ako sa prenajímajú porovnateľné priestory v tejto lokalite
Cena je výsledkom obchodnej verejnej súťaže s elektronickou aukciou v zmysle zákona a podmienok financovania z verejných zdrojov. Pred samotnou verejnou obchodnou súťažou SBA oslovila nadnárodnú spoločnosť CBRE, ktorá je dlhoročným svetovým lídrom v oblasti realitného poradenstva. Spoločnosť CBRE pre SBA spracovala prehľad trhu všetkých dostupných kancelárskych priestorov v Bratislave. Následne SBA vyhlásila verejnú obchodnú súťaž, v rámci ktorej oslovila troch potencionálnych prenajímateľov a súčasne oslovila na spoluprácu Národnú asociáciu realitných kancelárií a Asociáciu realitných maklérov. Nie je možné porovnávať ponuky prenájmu spôsobom použitým v rámci tlačovej besedy, nakoľko je potrebné prihliadnuť na celkový potrebný rozsah (cca 3 440 m2) a charakter, resp. parametre prenajatej plochy v čase vykonania obchodnej verejnej súťaže.

5. Nie je pravdivé tvrdenie, že v rámci prenajatých priestorov ide o kancelárie SBA a že tak na jedného zamestnanca pripadne 30 až 40 metrov štvorcových (prenajatej plochy)
SBA má v súčasnosti 76 zamestnancov, pričom vzhľadom na to, že SBA bude realizovať okrem projektu NPC ďalšie 4 nové národné projekty, určené na podporu malého a stredného podnikania, bude zvyšovať počet zamestnancov približne na dvojnásobný počet. Priestory Front Office a Creative Point, ako aj časť ostatných kancelárskych priestorov (tzv. Back Office) budú slúžiť priamo podnikateľom v rámci projektu NPC a podporných programov (napr. v rámci inkubačného programu) ako aj ďalším spolupracujúcim verejným inštitúciám, ktoré budú v rámci NPC poskytovať služby pre záujemcov o podnikanie a malým a stredným podnikateľom v rámci Národného podnikateľského centra (ďalej len „NPC“). Priestory Front Office a priestory Creative Point budú slúžiť na realizáciu programov a nebudú využívane ako kancelárske priestory SBA. Na jedného zamestnanca SBA tak pripadne štandardný kancelársky priestor 10,85 m2.

6. Nie je pravdivé tvrdenie, že ide o predražený nájom a päťnásobné viacej plochy na jedného zamestnanca ako je celoeurópsky štandard
Ako bolo uvedené vyššie, výška nájomného je výsledkom obchodnej verejnej súťaže, v rámci ktorej boli predložené 3 súťažné návrhy, pričom obchodná verejná súťaž skončila elektronickou aukciou. V rámci ceny je potrebné prihliadať na všetky parametre prenájmu (napr. parkovacie miesta priamo v predmetne nájmu). Priestory NPC budú ľahko dostupné záujemcom o podnikanie a podnikateľom v rámci verejnej dopravy (priame spojenie s hlavnou autobusovou stanicou a vlakovou stanicou) ako aj súkromnej dopravy (blízke napojenie na obchvat Bratislavy a parkovanie pre návštevníkov NPC). Zároveň budú ľahko dostupné priamo z ulice priestory Front Office, ktoré bude slúžiť priamo návštevníkom NPC. Na jedného zamestnanca SBA tak pripadne štandardný kancelársky priestor 10,85 m2.

7. SBA nesúhlasí so zavádzajúcimi tvrdeniami ohľadom Zmluvy o nájme nebytových priestorov
Nakoľko predmetom prenájmu sú nebytové priestory, je nevyhnutné postupovať v zmysle Zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov. Zároveň vzhľadom na to, že v rámci realizácie projektu NPC je potrebné zabezpečiť poskytovanie služieb počas určenej doby, bolo potrebné uzatvoriť zmluvu na dobu určitú. Uzatvorená Zmluva o nájme nebytových priestorov obsahuje štandardné ustanovenia, ktoré sú bežné na trhu, a v niektorých ohľadoch sú výhodnejšie ako obvyklé podmienky (napr. nevyžadovanie kaucie, splatnosť nájomného pozadu a pod.).

8. SBA nesúhlasí so zavádzajúcimi informáciami ohľadom luxusných priestorov
Startupy dnes na rozdiel od minulosti nevznikajú v garážach, ale predovšetkým v startupových centrách, kde sa im poskytujú komplexné služby potrebné na ich vznik a rozvoj. Prenajaté priestory však nebudú slúžiť iba startupom, ale všetkým záujemcom o podnikanie a malým a stredným podnikateľom, ktorým budú poskytnuté komplexné služby na jednom mieste (tzv. one stop shop). Priestory nebudú zariadené luxusne, ale štandardne v rámci obdobných priestorov v zahraničí. V rámci podmienok financovania z verejných zdrojov bolo potrebné vykonať obchodnú verejnú súťaž. Zároveň nebolo možné investovať do výstavby, resp. odkúpenia priestorov.

9. SBA nesúhlasí so zavádzajúcimi tvrdeniami ohľadom kradnutia, ako aj spájanie prenájmu priestorov s nijako nesúvisiacimi prípadmi ako aj zavádzajúce tvrdenia ohľadom nekonania s odbornou starostlivosťou
SBA koná v súlade so všetkými pravidlami a podmienkami čerpania a používania verejných prostriedkov. Jej cieľom je poskytovať čo najkvalitnejšie služby čo najširšiemu okruhu subjektov v rámci existujúcich ako aj pripravovaných programov a projektov podpory. SBA sa venuje podpore malého a stredného podnikania vo všetkých jej vázach viac ako 20 rokov. V rámci druhej fázy projektu NPC bude koncept NPC rozšírený do regiónov tak, aby bol bližšie záujemcom o podnikanie a malým a stredným podnikateľom v ostatných častiach Slovenska.

SBA verí, že podpora podnikania nebude predmetom politického boja, ale odbornej verejnej diskusie, ktorej výsledkom bude kvalitnejšie poskytovanie služieb všetkým záujemcom o podnikanie a podnikateľom v záujme hospodárskeho rozvoja Slovenska. Z tohto dôvodu nebude SBA reagovať na ďalšie až osobné znevažujúce invektívy, ktoré odzneli na predmetnej tlačovej konferencii.