Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Slovensko

Výjazdové rokovanie vlády v Bratislave v plánovanom čase nebude

Ilustračná snímka výjazdového rokovania vlády SR. Foto: TASR - Roman Hanc

V auguste sa stretol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Výjazdové rokovanie vlády SR v Bratislave, na ktorom sa má vládny kabinet venovať len problémom hlavného mesta, sa pôvodne plánovalo na stredu 30. októbra. Na žiadosť úradu vlády sa však jeho termín presúva. Pre TASR to potvrdil bratislavský magistrát. Úrad vlády však zatiaľ nevie, kedy toto výjazdové rokovanie vlády bude.

"Dôvodom presunu bol čas potrebný na uzavretie všetkých otvorených otázok, ktoré majú byť predmetom rokovania vlády a o ktorých rokovali primátor, premiér a minister financií," spresnil pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Hlavné mesto má primárne záujem na tomto rokovaní riešiť témy financovania mesta, kompetencie mestskej polície či lesov v okolí Bratislavy. "Termín výjazdového rokovania vlády v Bratislave zatiaľ nie je známy. O konkrétnom programe a dátume rokovania budeme informovať v dostatočnom predstihu," uviedli pre TASR z Úradu vlády SR.

V auguste sa stretol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Primátor navrhol predsedovi vlády, aby metropola Slovenska mohla dostávať od štátu každoročne príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur na zabezpečenie povinností hlavného mesta. "Hľadáme cesty, ako to urobiť aj bez toho, aby sme museli otvárať zákon o Bratislave," naznačil v auguste Vallo. S Pellegrinim na vyše hodinovom stretnutí hovoril v auguste primátor aj o ďalších témach finančnej pomoci pre mesto Bratislava. "Hovorili sme napríklad v tejto súvislosti o zjednodušení prehlasovania trvalého pobytu a vôbec o zreálnení údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave, od ktorého sa odvíjajú daňové príjmy pre mesto. Témou bola aj otázka možného oddlženia mestskej časti Bratislava-Devín, ktorá je v nútenej správe," priblížil Vallo s tým, že viedli diskusiu aj o probléme náhradného nájomného bývania.

"Stretnutie s primátorom Vallom je signálom, že vláda je pripravená pomôcť hlavnému mestu," uviedol premiér. Zdôraznil, že hlavné mesto je vstupnou bránou do krajiny, sídlom dôležitých štátnych inštitúcií, preto si zaslúži špeciálny status. Návrhom možných riešení v jednotlivých oblastiach by sa mal vládny kabinet zaoberať práve na jednom z jesenných rokovaní.