Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vyjednávanie o mzdách v štátnej a verejnej správe bude budúci týždeň

Anton Szalay Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa slov ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) štát je blízko dohody s odborármi.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Odborári by mali v stredu (23.11.) budúci týždeň opäť rokovať s vládou o zvyšovaní miezd v štátnej a verejnej správe pre rok 2017. Odborárski vyjednávači budú o ponuke vlády rokovať dnes na pôde Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR.

Podľa slov ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) štát je blízko dohody s odborármi. "Rast miezd do taríf by mal byť 4-%, plus je tu ešte nejaká snaha o memorandovú dohodu aj na rok 2018. Rezervu na takúto dohodu už máme v podstate v rozpočte teraz. To znamená, že neočakávam žiadne zmeny, ktoré by mali smerovať k výške deficitu, alebo že by sme museli brať iným kapitolám," povedal na utorkovom (15.11.) rokovaní finančného výboru v parlamente Kažimír.

Možné zvýšenie o 4 % potvrdil aj hlavný odborársky vyjednávač Anton Szalay, ktorý je predsedom Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. "Zatiaľ je zhoda na valorizácii základných - tarifných platov vo výške 4 % od 1. januára 2017 a ďalšie zvýšenie funkčných platov o 2 % na obdobie od 1. septembra 2017 do konca roka 2017, t.j. štyrikrát. Dohoda je aj na ustanoveniach kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa o kratšej pracovnej dobe, dlhšej výmere dovolenky, vyššej tvorby sociálneho fondu a príspevku zamestnávateľa na dôchodkové sporenie," priblížil pre TASR Szalay.

Otázna je však podľa neho valorizácia platov pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a vysokoškolských učiteľov, o ktorých rokuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku s rezortom školstva. "Verím, že do ukončenia nášho vyjednávania budeme poznať aj výsledok ich rokovaní, aby to mohlo byť zapracované v texte kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Ostatné ustanovenia sa týkajú všetkých zamestnancov v školstve, dohodnutá je 4-% valorizácia platov aj nepedagogických pracovníkov," objasnil Szalay.

Dnes budú o zvyšovaní platov rokovať odborári. "Popoludní sa uskutoční rokovanie vyjednávačov a Rady predsedov odborových zväzov práve k problematike kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa a ďalšieho kola vyjednávania. Závery budú dôležité práve pre mandát k podpísaniu kolektívnej zmluvy," dodal Szalay.