Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Výlet Poliakov v zakázanej časti Vysokých Tatier sa skončil tragicky

Ilustračná snímka Foto: HZS

V Tatrách zomrel 57-ročný turista.

Vysoké Tatry 20. mája (TASR) - Výlet poľských turistov vo Vysokých Tatrách sa v nedeľu skončil tragicky. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v popoludňajších hodinách sa 57-ročný turista pošmykol na snehovom poli pri schádzaní z Končistej.

"Traja turisti poľskej národnosti schádzali z vrcholu centrálnym žľabom, v ktorom sa stále nachádza sneh. Jeden z nich sa pošmykol a následne spadol po snehovom poli až na jeho koniec, kde boli skaly," informovala HZS na svojej internetovej stránke. Jeho zdravotný stav si vyžadoval resuscitáciu, ktorú začali vykonávať jeho kolegovia.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť aj posádku leteckých záchranárov, ktorí vzali na palubu vrtuľníka z heliportu v Starom Smokovci horského záchranára a spoločne smerovali k miestu udalosti. "Muž bol po približne 150 metrovom páde v bezvedomí, s mnohopočetnými poraneniami. Záchranári pokračovali v rozšírenej resuscitácii, zranenia, ktoré horolezec utrpel, však boli nezlučiteľné so životom. Ani rýchly zásah záchranárov mu už nedokázal pomôcť," dodala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

HZS ďalej zdôraznila, že turisti porušili verejnú vyhlášku Tatranského národného parku a nachádzali sa v lokalite, ktorá je pre turistov uzavretá.