Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Výnimky pre málotriedky podľa poslanca B. Gröhlinga neriešia problém

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Treba zabezpečiť, aby málotriedky nemuseli byť neustále dofinancovávané cez dohodovacie konanie, reaguje opozičný poslanec Branislav Gröhling (SaS) na novelu školského zákona.

Bratislava 26. mája (TASR) - Zavedenie výnimiek pre málotriedky ich problém nerieši, myslí si poslanec NR SR za SaS Branislav Gröhling. Reaguje tak na rýchlu novelu školského zákona, ktorú v stredu (25. 5.) schválila vláda SR. Tá zabezpečí, že málotriedky, ktoré nespĺňajú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach, nezaniknú. Podľa Gröhlinga by skôr bola riešením lepšia prepojenosť obcí a dostupnosť vzdelania.

"Treba zabezpečiť, aby málotriedky nemuseli byť neustále dofinancovávané cez dohodovacie konanie. Sú odľahlé obce, v ktorých si nevieme inak poradiť, než zriadiť malú základnú školu. Ak nie je v dostupnej blízkosti iná obec so školou, takéto málotriedky musia byť v záujme žiaka zachované," myslí si Gröhling. Pritom však zdôrazňuje, že situácia 60 škôl, ktorých sa má novela zákona dotknúť, je však iná. Až 59 z nich sa podľa neho nachádza do 15 kilometrov od obce, ktorá má plne organizovanú základnú školu s ročníkmi prvého a druhého stupňa a 44 z nich má priame spoje do a z uvedených obcí v čase pred a po vyučovaní. Podľa poslanca to teda znamená, že obce problémy s dostupnosťou ku vzdelaniu nemajú a raz aj tak budú musieť žiaci za vzdelaním dochádzať.

Poslanec zároveň vyčíta ministerstvu školstva aj načasovanie. „Zákon má vstúpiť do platnosti 1. 9. 2016. V novembri má rezort školstva predstaviť Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania, v ktorom by sa malo venovať aj racionalizácii a málotriedkam. Znamená to, že máme čoskoro očakávať ďalší návrh zákona ohľadom málotriedok?" pýta sa Gröhling.

Novelu školského zákona predkladal minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvodom je, aby mohla platiť už od začiatku školského roka 2016/2017. Novela má zabezpečiť, aby sa nemuseli zatvárať málotriedky, ktoré nespĺňajú novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach. Ministri odobrili výnimku pre všetky základné školy s primárnym vzdelávaním, teda pre tie, ktoré majú len ročníky prvého stupňa. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v školách s vyučovacím jazykom slovenským. Potenciálne ohrozených bolo celkovo 60 málotriedok. Školský zákon totiž vyžaduje v aktuálnom znení od 1. septembra 2016 najmenej 11 žiakov v triede v prvom a 13 žiakov v druhom až štvrtom ročníku.