Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Výpoveď stiahlo doteraz 300 sestier, tvrdí rezort zdravotníctva

Ilustračné foto Foto: TASR/Jakub Kotian

Všetky výpovede stiahli sestry v popradskej nemocnici, okrem toho ich najviac ubudlo aj vo fakultných nemocniciach v Martine a Trnave, kde si ich rozmyslela asi polovica sestier.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Stiahnuť výpoveď sa doteraz podľa ministerstva zdravotníctva rozhodlo 300 sestier. Je to vyše 30 percent spomedzi všetkých, ktoré sa zapojili do akcie hromadných výpovedí v jednej zo siedmich štátnych nemocníc. Všetky výpovede stiahli sestry v popradskej nemocnici, okrem toho ich najviac ubudlo aj vo fakultných nemocniciach v Martine a Trnave, kde si ich rozmyslela asi polovica sestier.

Naopak, ani jednu výpoveď doteraz nestiahla žiadna zo 65 sestier v košickej univerzitnej nemocnici. Vo výpovedi naďalej zotrvávajú najmä tie z trenčianskej, prešovskej a žilinskej fakultnej nemocnice. Celkovo na rozviazaní pracovného pomeru trvá naďalej 964 sestier. Nemocnice počas toho prijímajú nové sestry, doteraz uzatvorili pracovný pomer s 83, informuje ministerstvo. Najviac, 56, ich začalo pracovať v Prešove. Výpovede okrem štátnych padli aj v bojnickej nemocnici.

"Sme radi, že naďalej narastá počet sestier, ktoré sa nenechali viac manipulovať a samy sa na základe vecných argumentov rozhodli stiahnuť svoju výpoveď," uviedol hovorca rezortu Peter Bubla. Sestry majú podľa jeho slov naďalej možnosť využiť poskytnutie právnej pomoci v súvislosti s pokutou vo výške 3300 eur, ktorá im hrozí pri stiahnutí výpovede. Túto podmienku odborov považuje rezort za amorálnu.

Ministerstvo a zástupcovia sestier sa navzájom obviňujú z vyvíjania nátlaku a zastrašovania zdravotníkov vo výpovedi. Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová tvrdí, že viaceré sú po podaní výpovede vystavené mobingu, bossingu a predvolávaniu na koberček, kde sú manipulované k jej stiahnutiu. "Právnik SK SaPA registruje prípady, keď si nadriadený pracovník cieľavedome vyberal sestry, ktoré sú slobodné matky, ktoré doslova vydieral tým, že ak ostanú bez práce, bez príjmu sa nepostarajú o svoje deti," uviedla vo štvrtok (17.12.) Lazorová.

Komora preto odporučila sestrám a pôrodným asistentkám vo výpovediach, aby komunikáciu s nadriadenými pracovníkmi ohľadom výpovedi nechali na právnika komory, a tým sa vyhli neúmernému psychickému nátlaku. Riaditeľom zároveň pripomenula, že výpovede sa podávali slobodne a dobrovoľne preto, lebo neboli vypočuté požiadavky zdravotníkov. "Ak sa nebudú riešiť problémy v zdravotníctve, tak odídu z nemocníc a pacientov nebude mať kto ošetrovať," upozornila Lazorová.

Rezort obvinenia označil za lživé, riaditelia majú podľa Bublu zvažovať právne kroky na ochranu dobrej povesti nemocníc. Ministerstvo zároveň vyzvalo sesterskú komoru a odbory, aby prestali so zastrašovaním sestier, ktoré majú pred nimi žiadať ochranu. "O to viac je takéto vyvíjanie nátlaku zo strany odborov a komory nepochopiteľné, ak vyhrážky a hrozba 3300-eurovej pokuty prichádza od tých, ktorí svoje pozície majú isté a neohrozili sa podaním výpovede alebo odstúpením z funkcie," doplnil Bubla.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Viliam Čislák (nominant Smer-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.