Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Výpovede stiahli ďalšie desiatky sestier

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Šéfka Slovenskej komory sestier Iveta Lazorová tvrdí, že viaceré sú po podaní výpovede vystavené mobingu, bossingu a predvolávaniu na koberček.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Stiahnuť výpoveď sa od piatka (18.12.) rozhodlo ďalších 65 sestier, celkové číslo tak narástlo na 365. Na výpovedi naďalej trvá 897 sestier pracujúcich v siedmich štátnych nemocniciach. Okrem nich sa do akcie hromadných výpovedí zapojili aj ich kolegyne z popradskej nemocnice, všetky ich však už stiahli. Desiatky výpovedí okrem toho padli aj v bojnickej nemocnici, ktorej zriaďovateľom je samosprávny kraj. Nemocnice už prijali do pracovného pomeru 110 nových sestier, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva.

Sťahovanie výpovedí je podľa ministerstva reakciou na to, že sa sestry oboznámili s výškou platu podľa novej legislatívy. Tá je hlavným dôvodom ich nespokojnosti. "Ďakujeme sestrám, že sa nenechávajú ďalej ovplyvňovať zavádzajúcou kampaňou a slobodne sa rozhodli zotrvať vo svojej profesii... Veríme, že sestier, ktoré sa rozhodnú ísť si osobne u zamestnávateľa overiť fakty, bude stále viac. Je to tá najjednoduchšia cesta, ako sa môžu presvedčiť, že ich zástupkyne zavádzajú a bezdôvodne ich tlačia do takého vážneho kroku, akým je podanie výpovede," uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.

Ministerstvo a zástupcovia sestier sa navzájom obviňujú z vyvíjania nátlaku a zastrašovania zdravotníkov vo výpovedi. Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová tvrdí, že viaceré sú po podaní výpovede vystavené mobingu, bossingu a predvolávaniu na koberček, kde sú manipulované k jej stiahnutiu. Komora preto odporučila sestrám a pôrodným asistentkám vo výpovediach, aby komunikáciu s nadriadenými pracovníkmi ohľadom výpovedi nechali na právnika komory, a tým sa vyhli neúmernému psychickému nátlaku.

"Tieto vyjadrenia považujeme za absolútne nekorektné. O to viac, že sú to práve tie predstaviteľky odborov a komory, ktoré hrozia sestrám 3300-eurovou pokutou," skonštatoval Bubla. Rezort sestrám naďalej podľa jeho slov garantuje právnu pomoc v súvislosti s uvedenou pokutou, ktorá im hrozí pri stiahnutí výpovede. Ministerstvo tiež poukazuje, že predstaviteľky odborov a komory majú svoje pozície isté a neohrozili sa podaním výpovede alebo odstúpením z funkcie.

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.