Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Výprava Ordinariátu OS a OZ SR sa zúčastní na púti do Lúrd

Príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov z rôznych krajín sveta organizujú púť do Lúrd už 54 rokov.

Bratislava 6. mája (TASR) - Pod vedením vojenského ordinára biskupa Františka Rábeka sa 180 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže s rodinnými príslušníkmi zúčastní na 54. medzinárodnej vojenskej púti do Lúrd vo Francúzku. Uskutoční sa v dňoch 9.- 15. mája.

Pred odchodom na púť sa v stredu 9. mája o 9.00 h bude konať úvodná svätá omša v hlavnom chráme Ordinariátu OS a OZ SR v Katedrále sv. Šebastiána v Bratislave-Krasňanoch. Vo štvrtok počas prestávky v Paríži sa pútnici zúčastnia na slovenskej svätej omši v Invalidovni.

Súčasťou bohatého programu v Lurdoch bude v piatok 11. mája slovenská svätá omša v Kostole sv. Jozefa či účasť na otváracom ceremoniáli. V sobotu 12. mája sa pútnici zo Slovenska zúčastnia na slovenskej svätej omši pred Lurdskou jaskyňou zjavenia, slovenskej krížovej ceste na Lurdskú kalváriu, na medzinárodnej vojenskej omši slovanských národov. Budú prítomní aj na pietnom akte pri Pamätníku padlým či na sviečkovej procesii počas slávnosti svetla. V nedeľu 13. mája v Bazilike sv. Pia X. medzinárodnou slávnostnou omšou púť vyvrcholí a pútnici sa popoludní zúčastnia na záverečnom ceremoniáli. Počas cesty späť sa členovia výpravy Ordinariátu OS a OZ SR zúčastnia na svätých omšiach v Monte Carlo a v Heiligen Kreuzi v Rakúsku.

Príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov z rôznych krajín sveta organizujú púť do Lúrd už 54 rokov. V roku 1958, roku 100. výročia zjavenia sa Panny Márie, sa vojenskí duchovní s vojenskými predstaviteľmi francúzskych a nemeckých ozbrojených síl dohodli na prvom stretnutí pri modlitbách za zmierenie po tom, čo prežili hrôzy druhej svetovej vojny. Položili tak základy tradície, lebo postupne sa k francúzskym a nemeckým vojakom pridávali ďalší a ďalší vojaci z rôznych krajín. Do roku 1990 prichádzali vojenskí pútnici hlavne z krajín západnej Európy. Od roku 1991 sa postupne pripájali aj štáty strednej a východnej Európy spolu s krajinami Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Za posledných sedem rokov reprezentuje jednotka síl NATO nasadených v Kosove (KFOR) aj armády v mierových misiách v zahraničí.

V roku 1995 prišli do Lúrd po prvý raz aj príslušníci a zamestnanci vtedajšej Armády SR, a to na základe pozvania Mons. Michela Dubosta, vtedajšieho biskupa ozbrojených síl Francúzska. Odvtedy sa pútnici zo Slovenska pravidelne zúčastňujú na vojenskej púti do Lúrd, v tomto roku už po 17. raz.

Predpokladá sa, že na tohtoročnej 54. medzinárodnej vojenskej púti v Lurdoch sa zhromaždí okolo 25.000 pútnikov. Každá vojenská púť v Lurdoch má svoju ústrednú tému, tentoraz je to "Zdravas Mária, kráľovná pokoja".