Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Výrobca pištolí: Ak zakážu legálnu držbu zbraní, dosiahnu pravý opak

majiteľ spoločnosti Grand Power Jaroslav Kuracina Foto: TASR/Ján Siman

Podľa konateľa spoločnosti Grand Power Jaroslava Kuracinu najlepšia cesta nespočíva v zákaze, ale v šírení zbraňovej osvety a vedomostí, skúseností, ako zaobchádzať so strelnými zbraňami.

Banská Bystrica 2. decembra (TASR) – Návrh novely smernice z dielne Európskej komisie (EK), ktorá reguluje nadobúdanie a držbu zbraní v štátoch EÚ s cieľom odzbrojiť občanov a zakázať legálnu držbu samonabíjacích zbraní, treba podľa konateľa banskobystrickej spoločnosti Grand Power Jaroslava Kuracinu plošne odmietnuť.

"Som slobodný človek a je mojou slobodnou voľbou, či sa o svoju bezpečnosť a mojich blízkych budem chcieť aktívnejšie postarať, alebo to nechám len na políciu, no vtedy je už obvykle neskoro," uviedol na tlačovej besede v Banskej Bystrici slovenský výrobca pištolí, ktorý zamestnáva viac než stovku ľudí.

Podľa Kuracinu bojovať s terorizmom používajúcim ilegálne zbrane spôsobom, že sa odoberú legálne zbrane legálnym držiteľom – bezúhonným ľuďom, ktorí dodržiavajú zákony, je nielen nezmyselné, ale je to aj útok na základné práva a slobody občanov všetkých členských štátov EÚ.

Ako konštatoval, Slovensko sa zatiaľ k návrhu EK údajne stavia negatívne, no hlasnejšie "nie" už zaznelo napríklad zo strany Fínska. Proti sú vraj Maďari i Česi.

"Na Slovensku je minimálne 130.000 držiteľov zbrojných preukazov a medzi obyvateľstvom minimálne 270.000 legálne držaných zbraní, čiže mimo polície, armády, ozbrojených zložiek. Odhaduje sa, že raz toľko ako legálne držaných zbraní je na Slovensku nelegálne držaných," zdôraznil Kuracina.

"Strašiť ľudí, že u nás bude divoký západ, a preto zakážme zbrane, je holý nezmysel. Pri počte okolo pol milióna ilegálne držaných zbraní by ten divoký západ tu už dávno bol," dodal.

Podľa neho, ak "zakážete zbrane, ktoré majú ľudia legálne a kriminalita sa nimi nepácha, tak akurát odzbrojíte slušných ľudí" a vyvolá to opačný efekt. Zvýši sa počet nelegálne držaných zbraní, nehovoriac o tom, že ľudia si ich môžu začať sami podomácky zhotovovať. Slováci a Česi sú v tom údajne dosť vynaliezaví.

Ako tiež Kuracina poznamenal, napríklad v štáte New York môže občan vlastniť zbraň, mať ju doma, ale nesmie ju nosiť so sebou. "Ak vás chytia policajti na ulici s vašou vlastnou, legálne držanou zbraňou, posadia vás na päť rokov do väzenia. Kriminalita so zbraňou je tam veľmi vysoká, sú to násobky kriminality, ktorá je v Texase. Keď som tam bol, zostal som prekvapený, ľudia boli k sebe slušní, usmievali sa, autá nezamykali. Známy mi povedal: To preto, lebo tu má každý zbraň. Čiže aj v USA je kriminalita so zbraňami rôzna, podľa toho, či ste v štáte, ktorý zakazuje nosenie zbrane na sebaobranu, alebo v štáte, ktorý povoľuje jej nosenie," priblížil.

Podľa Kuracinu najlepšia cesta nespočíva v zákaze, ale v šírení zbraňovej osvety a vedomostí, skúseností, ako zaobchádzať so strelnými zbraňami.

Slovenský výrobca pištolí vyváža na trhy Európskej únie iba 15 percent svojej produkcie. Prípadná zmena európskej smernice o kontrole získavania a vlastnenia zbraní by tak podľa Kuracinu nemala na spoločnosť významnejší dosah.