Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Výrobcovia energie dnes protestovali pred parlamentom

Na snímke protest Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) proti odmietnutiu podpory distribučných spoločností výrobcom energie z obnoviteľných zdrojov na rok 2015 pred budovou Národnej rady (NR) SR v Bratislave 5. februára 2015. Foto: TASR

Výrobcovia argumentujú, že vláda týmto podnikateľom hodlá odobrať zákonom garantovanú podporu napriek tomu, že si splnili svoje povinnosti.

Bratislava 5. februára (TASR) – Pred parlamentom dnes protestovalo niekoľko desiatok výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov z celého Slovenska, ktorým chce štát skrátiť podporu na rok 2015. Dôvodom má byť nesplnenie povinnosti nahlásiť distribučným spoločnostiam a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) do 15. augusta minulého roka plán výroby na tento rok.

Problém sa má podľa štátu týkať asi 1200 výrobcov energie. Tí však tvrdia, že si povinnosť splnili. Niektorí však poslali oznámenie len pár dní pred uplynutím termínu, takže distribučné spoločnosti ho nedostali včas.

"My sa nestaviame proti zákonu ako takému. Ak niekto porušuje zákon, treba, aby za to pykal, to je jasné. My hovoríme, že vy ste zákon neporušili a i napriek tomu vás trestajú. Trestajú neadekvátne, hrozným spôsobom, likvidačne. Pripravujú Slovensko o vyše 3000 pracovných miest," vyhlásil vo svojom prejave organizátor protestu Pavel Šimon zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI).

Povinnosť výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov hlásiť distribučným spoločnostiam a ÚRSO plán výroby na nasledujúci rok je v zákone už od roku 2009, za jej porušenie však pôvodne nehrozili žiadne sankcie. Krátenie podpory sa zaviedlo až novelou z roku 2013.

Na stranu výrobcov energie sa postavila Slovenská národná strana (SNS) aj opoziční poslanci za KDH. Alojz Přidal, Jozef Mikuš a Július Brocka (všetci KDH) dnes podali do parlamentu návrh novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie. Prípadný administratívny nedostatok by sa mal podľa nich riešiť cez správne konanie a len Slovenskou obchodnou inšpekciou (SOI), takže výrobcovia by nemohli prísť o podporu.

"Za nesplnenie administratívnej povinnosti nemôžete byť vystavení na milosť a nemilosť distribučným spoločnostiam a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Tá sankcia nemôže byť pre vás likvidačná," povedal Přidal protestujúcim.

Nespokojní výrobcovia energie sa dostali až do priestorov parlamentu, kde sa dožadovali stretnutia s poslancami za vládny Smer-SD. Tí však medzi nich neprišli. "Voľby sa blížia a tak, ako oni neprijali nás, neprijmeme ani my ich," odkázali. Stretli sa s nimi poslanci za OĽaNO.

Ministerstvo hospodárstva SR reagovalo, že zákon bol v riadnom legislatívnom procese a všetci ho mohli pripomienkovať. "Zdôrazňujeme tiež, že dotknuté spoločnosti mali dostatočný časový priestor, aby si svoje povinnosti voči ÚRSO vyplývajúce z novely zákona včas splnili," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

Pozrite si fotogalériu z protestu: