Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Výročie lesnej pedagogiky prinesie podujatia aj konferenciu

Les, príroda Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pravidelné informácie o podujatiach a aktivitách budú uverejňované na stránke www.lesnapedagogika.sk.

Zvolen 15. februára (TASR) – Pri príležitosti 20. výročia lesnej pedagogiky na Slovensku môžu ľudia sledovať sériu podujatí a aktivít, vyvrcholením bude v závere tohto roku odborná konferencia o tejto téme. TASR o tom informoval hovorca Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene Ján Lichý.

V súčasnosti lesná pedagogika tvorí súčasť environmentálneho vzdelávania, ktoré sa uskutočňuje lesníkmi v lese. Má svoju ochrannú známku a ponuku vzdelávania sme na základe stupňujúceho sa dopytu rozšírili aj pre pedagogických zamestnancov. Najviac nás však teší záujem škôl, ktoré sa opakovane dožadujú stretnutia s lesnými pedagógmi," uviedla vedúca odboru environmentálneho vzdelávania a lesnej pedagogiky NLC Dana Chlpošová.

Začiatok lesnej pedagogiky sa spája s rokom 2001, keď boli v Rakúsku vyškolené prvé dve slovenské lesné pedagogičky. Tento moment sa považuje za štart lesnej pedagogiky na Slovensku a zároveň začiatok systematickej činnosti lesníkov s deťmi a mládežou.

Počas existencie sa programy lesnej pedagogiky stali súčasťou podujatí a projektov. Dominantnými s dlhoročnou tradíciou sú Lesnícke dni, Les ukrytý v knihe, Detská lesnícka univerzita, Deň stromu či Detské dni svätého Huberta. Okrem toho sa programy lesnej pedagogiky objavili v prírodovedných súťažiach, pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, Dňa Zeme, Apríla – mesiaca lesov a podobne. Posledná štatistika za rok 2019 informuje o 1108 aktivitách s celkovým počtom 140.000 účastníkov z celého Slovenska.

Pravidelné informácie o podujatiach a aktivitách budú uverejňované na stránke www.lesnapedagogika.sk