Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Premiéri Vyšehradskej štvorky budú dnes diskutovať o migračnej kríze

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová, predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a predseda vlády Maďarskej republiky Viktor Orbán počas spoločného fotenia. Foto: TASR - Michal Svítok

Mimoriadny summit zvolal český premiér Sobotka, keďže jeho krajina momentálne predsedá V4.

Praha/Bratislava 15. februára (TASR) - Spoločný postup Vyšehradskej štvorky pri riešení migračnej krízy je hlavným bodom dnešného rokovania premiérov ČR Bohuslava Sobotku, SR Roberta Fica, Poľska Beaty Szydlovej a Maďarska Viktora Orbána v Prahe. Mimoriadny summit zvolal Sobotka, keďže jeho krajina momentálne predsedá V4.

Rokovanie má zosúladiť stanoviská zoskupenia pred nadchádzajúcim summitom EÚ, ktorý sa bude konať 18. až 19. februára v Bruseli.

Diskusia sa zameria aj na západobalkánsku trasu a krajiny, ktoré by mohli byť v blízkej budúcnosti vystavené najväčšiemu tlaku migrantov. Z tohto dôvodu pozval Sobotka na summit tiež macedónskeho prezidenta Gjorgeho Ivanova a bulharského premiéra Bojka Borisova.

Prioritou vyšehradského regiónu zostáva plnenie akčného plánu medzi Európskou úniou a Tureckom, ktorého výsledky V4 zatiaľ nepovažuje za uspokojivé. Dohodlo sa na ňom počas minuloročného decembrového summitu EÚ. Ankara získa tri miliardy eur, vízovú liberalizáciu a oživenie stagnujúceho prístupového procesu. Za to však musí zlepšiť boj proti pašerákom organizujúcim prepravu migrantov a obmedziť ich prílev do Európy.

Za rovnako dôležité považuje Sobotka to, aby si Grécko plnilo svoje povinnosti, ktoré mu vyplývajú z jeho členstva v Schengene. "Ak by na jar prišla ďalšia migračná vlna, musíme byť pripravení pomôcť s ochranou hraníc Grécku, ale aj Macedónsku, Bulharsku a ďalším krajinám na balkánskej ceste," avizoval. Dnešný mimoriadny summit má preto potvrdiť odhodlanie Vyšehradskej štvorky spraviť všetko pre výrazné zníženie prílevu nelegálnych migrantov do EÚ a pre to, aby znovu získala schopnosť regulovať migráciu na svojich vonkajších hraniciach.

Premiéri V4 si zároveň pripomenú 25. výročie založenia spolupráce, pričom prediskutujú jej ďalšie možnosti a perspektívu.

Vznik vtedajšej Vyšehradskej trojky sa datuje k 15. februáru 1991, keď sa vo Vyšehrade stretli maďarský premiér József Antall, prezident ČSFR Václav Havel a poľský prezident Lech Walesa. V tomto severomaďarskom mestečku podpísali deklaráciu o úzkej spolupráci troch stredoeurópskych krajín na ceste k európskej integrácii.