Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Polícia začala vo veci Matovičovej nahrávky Procházku trestné stíhanie

Na snímke kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Martin Baumann

Trestné stíhanie vedú vo veci podozrenia z prípravy trestného činu skrátenia dane a poistného.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s nahrávkou rozhovoru prezidentského kandidáta Radoslava Procházku (Sieť) a lídra OĽaNO Igora Matoviča. Potvrdil to policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že ide o trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu skrátenia dane.

"Budú nasledovať štandardné vyšetrovacie úkony v zmysle Trestného poriadku v takom rozsahu, aby bolo možné rozhodnúť, čo ďalej. Je to v súlade so stanoviskom prokuratúry pri odstúpení spisu," povedal Gašpar. Nasledovať teda budú výsluchy zainteresovaných osôb, prípadne expertízne skúmanie. "Z hľadiska štandardných postupov si myslím, že prebehne určite nejaké stanovisko vo vzťahu k daňovým úradom, akým spôsobom by mohla vzniknúť prípadná škoda, akým konaním, ktoré charakterizujeme ako podozrivé," informoval Gašpar. K tomu, či sa bude preverovať aj pravosť samotnej nahrávky, sa nevedel vyjadriť.

"Dnes dopoludnia bolo uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru SR o začatí trestného stíhania doručené prokurátorovi oddelenia dohľadu v trestných veciach Generálnej prokuratúry SR. Po preskúmaní vyšetrovacieho spisu rozhodne prokurátor o ďalšom postupe," potvrdila pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Nahrávka rozhovoru Matoviča s Procházkom sa objavila v médiách po tom, ako sa Procházka odmietol podrobiť testu na detektore lži. Matovič ho naň vyzval, keď Procházku obvinil z čierneho financovania prezidentskej kampane. Na nahrávke sa hovorí o možnosti platenia inzercie bez bločku. Procházka priznal, že hlas na nahrávke je jeho, ale materiál je podľa neho zostrihaný.

Matovič verí, že polícia vyšetrovanie dotiahne

Líder OĽaNO Igor Matovič verí, že polícia dokoná vyšetrovanie v súvislosti s kauzou financovania prezidentskej kampane Radoslava Procházku (Sieť) do zdarného konca a odhalí pravdu.

"Veď nemôžeme donekonečna žiť v štáte, kde je beztrestné preprať v kampani státisíce čiernych eur a ľudí za ne ohlupovať s tým, ako mu na nich záleží a chce ich chrániť," uviedol Matovič pre TASR v reakcii na informáciu, že polícia začala trestné stíhanie v kauze.

Hovorca Siete Ján Orlovský zatiaľ začiatok trestného stíhania komentovať nechce. "Počkáme si na ďalšie kroky, predvolania na výsluch, viac to v tejto chvíli komentovať nebudeme," povedal pre TASR.

O kauze sa dočitate aj v tomto článku na portáli Teraz.sk.