Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie odpočúvania novinárov sa má ukončiť do 28. novembra

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (vpravo) a námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šufliarsky začiatkom augusta zistil, že vyšetrovanie trvá príliš dlho.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Vyšetrovanie odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom sa má ukončiť do 28. novembra. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky podľa nej opakovane vykonal v tomto prípade skutkovo-právnu analýzu a 14. októbra vydal dozorovému prokurátorovi pokyn, aby prípravné konanie ukončil do 28. novembra tohto roku.

Šufliarsky začiatkom augusta zistil, že vyšetrovanie trvá príliš dlho. "Preskúmaním súvisiacich spisových materiálov sa zistilo, že trestné konanie trvá takmer tri roky, pričom jeho dĺžka nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku," informovala vtedy Predajňová. Dozorujúci prokurátor potom dostal pokyn, aby prípravné konanie ukončil do 30. septembra. Aj keď prípravné konanie nebolo do konca septembra ukončené, Šufliarsky pri ďalšej analýze nezistil, že by od augusta došlo k prieťahom. "Prokurátorovi uložil pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom," uviedla Predajňová.

Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla tohto roka sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).