Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie vraždy J. Kuciaka vylúčilo podľa R. Fica taliansku stopu

Predstavitelia strany Smer-SD počas vyhlásenia. Foto: screenshot Tablet.TV

Smer-SD ocenil prácu polície a prokuratúry, bude čakať na definitívne ukončenie vyšetrovania.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Doterajšie výsledky vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vylúčili verziu, že za dvojnásobnou úkladnou vraždou mala byť talianska mafia prepojená na Úrad vlády SR. Uviedol to vo vyhlásení Smeru-SD jeho predseda Robert Fico, ktorého vláda skončila po Kuciakovej vražde a podozreniach, že jemu blízki ľudia majú prepojenia na taliansku mafiu.

"Toto vymyslené falošné obvinenie bolo úmyselne zneužité na pokus zmeniť mocenské pomery na Slovensku a zosadiť vládu mimo štandardných demokratických pravidiel. A na tento pokus boli zneužití ľudia v uliciach," povedal Fico. Neodpovedal, odkiaľ vie, že talianska stopa bola vo vyšetrovaní vylúčená.

Smer-SD ocenil prácu polície a prokuratúry, bude čakať na definitívne ukončenie vyšetrovania. "Veríme, že profesionalita orgánov činných v trestnom konaní bude viesť k spravodlivému potrestaniu páchateľov vrátane objednávateľov," doplnil Fico.

Jeho strana nečaká ospravedlnenie od opozície, prezidenta SR Andreja Kisku, médií a mimovládnych organizácií, ktoré sú podľa Fica financované zo zahraničia. Expremiér predpokladá, že po definitívnom ukončení vyšetrovania sa Slovensko bude musieť vrátiť k udalostiam, ktoré nasledovali po vražde. Fico zároveň žiada verejnosť, aby o tom, kto má vládnuť, rozhodla v slobodných voľbách v roku 2020.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Objednávku na Kuciakovu likvidáciu mala vyplatiť obvinená Alena Zs. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. Obvinení sú aj Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. Podľa prokuratúry nie je vylúčené, že môžu pribudnúť ďalší obvinení.