Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie zásahu vo Vrbnici pokračuje, závery netreba predbiehať

Ilustračné foto Foto: TASR

Hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová reagovala na dnešné vyjadrenia Jany Dubovcovej.

Bratislava 13. júla (TASR) – Ministerstvo vnútra SR odmieta predčasné závery ombudsmanky Jany Dubovcovej v súvislosti s policajným zásahom v obci Vrbnica. Vyšetrovanie v prípade totiž naďalej pokračuje. Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Reagovala na dnešné Dubovcovej vyjadrenia hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová. Zároveň avizovala novelu zákona, ktorá upraví používanie policajných kamier.

V súvislosti s prebiehajúcim konaním uviedla, že doteraz bolo vykonaných 17 výsluchov svedkov poškodených, tri výsluchy svedkov, výsluchy policajtov – spolu 30. "Taktiež bolo vykonaných 16 prehliadok tela za účasti znalca, boli zabezpečené lekárske správy poškodených osôb a bolo vykonané znalecké skúmanie z odboru zdravotníctva," opísala Dobiášová a dodala, že treba nechať pracovať Inšpekciu ministerstva vnútra bez tlaku a počkať si na výsledky vyšetrovania.

K vytváraniu videonahrávok z policajných zásahov hovorkyňa uviedla, že na ich vyhotovovanie nie je nutná legislatívna zmena. "Obrazové a zvukové záznamy pri výkone služby je možné vyhotovovať. A v mnohých prípadoch sa tak aj deje," vyhlásila Dobiášová. Používanie kamier by mala upraviť novela zákon o policajnom zbore, ktorú by malo ministerstvo predstaviť v priebehu leta.

Kamerové zábery robili policajti podľa Dobiášovej aj na niektorých miestach pri policajnej akcii 100 v Košickom kraji. "Vytypovali sa lokality, ktoré boli najproblémovejšie a odtiaľ zábery sú a boli aj prezentované verejnosti. Policajti ale zasahovali na 49 miestach a nie je možné, aby sme mali na zásahu len 49 kameramanov," doplnila hovorkyňa ministerstva vnútra.

Dodala, že rezort a policajný zbor vykonali všetky kroky k tomu, aby sa v súčasnosti mohla realizovať testovacia prevádzka odevných kamier, spracovania a archivácie údajov. "Na základe výsledkov testovacej prevádzky bude určený ďalší postup," dodala.

Dubovcová dnes vyhlásila, že policajný zásah v obci Vrbnica nebol nevyhnutný, polícia pri ňom použila neprimeranú silu a porušila základné ľudské práva 15 osôb. Policajného prezidenta Tibora Gašpara žiada, aby situáciu napravil. Zároveň chce, aby preveril motiváciu polície k takýmto zásahom. Podľa Dubovcovej môžu byť motivované protirómsky. Ombudsmanka naďalej trvá na videozáznamoch z takýchto zásahov.

Verejná ochrankyňa práv žiada policajného prezidenta o nápravu a vzdelávanie policajtov o dodržiavaní ľudských práv. Chce, aby polícia robila videozáznam o priebehu policajných akcií. Policajný prezident má podľa Dubovcovej tiež vyvodiť dôsledky z porušenia základných práv, ku ktorým došlo vo Vrbnici. Od Gašpara chce aj "objektívny rozbor" príčin výrazne rozdielneho počtu policajných zásahov v bratislavskom a prešovskom regióne. Pokiaľ k náprave nedôjde, ombudsmanka sa obráti na ministerstvo vnútra, prípadne až na Národnú radu SR.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, kam prišli, bola aj Vrbnica, kde však podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov a asi 15 ich bolo neskôr aj ošetrených. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov.