Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vyšetrovatelia Gorily vypočuli asi 30 osôb, korupciu dokázať nevedia

Foto: TASR/Milan Kapusta

Vyšetrovací tím tiež informuje, že začal v priebehu posledného pol roka tri trestné stíhania vo veci pre podozrenie z trestného činu podplácania a vydierania.

Bratislava 17. januára (TASR) - Vyšetrovatelia kauzy Gorila vypočuli od 18. júla 2012 asi 30 osôb, ktoré vypovedali v postavení svedkov. Zároveň spracovali 15 žiadostí o súčinnosť v trestnom konaní a vykonali analýzu listinných dôkazov, ktoré súviseli s priebehom privatizácie strategických podnikov. Napriek tomu sa im dosiaľ nepodarilo preukázať korupciu ani zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe. Vyplýva zo správy špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorú má v pléne Národnej rady SR prečítať minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Vyšetrovací tím tiež informuje, že začal v priebehu posledného pol roka tri trestné stíhania vo veci pre podozrenie z trestného činu podplácania a vydierania. Z poberania úplatkov sú podozriví poslanci parlamentu za pomoc pri schvaľovaní zákonov vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Podozreniu z vydierania zase čelia členovia druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v súvislosti s rozhodovaním o privatizácii bratislavského letiska v prospech jednej finančnej skupiny. "Ďalšie minimálne dve veci sú v štádiu vyhodnocovania dôkazov, kde pravdepodobne dôjde taktiež k začatiu trestného stíhania pre podozrenie zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a iné," dodáva Kováčik.

Ten predpokladá, že vyšetrovatelia budú musieť vypočuť ešte minimálne 50 svedkov. O pomoc pri vypočúvaní ďalších ľudí chcú navyše požiadať aj úrady v Rakúsku, Veľkej Británii, Írsku a Taliansku. Pokračovať plánujú vyšetrovatelia aj v analýze "veľkého počtu" listinných dôkazov. "Vzhľadom na toto množstvo úkonov v súčasnosti nie je možné určiť termín ukončenia predmetnej trestnej veci," uzatvára Kováčik.

Ide už o druhú informačnú správu o vyšetrovaní kauzy Gorila, ktorá nesie meno po údajnom spise tajnej služby. Ten pojednáva o korupcii, do ktorej mali byť zapletení predstavitelia finančnej skupiny Penta a niektorí politickí predstavitelia. Všetky zainteresované strany pravdivosť spisu popierajú.