Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Županmi sú Frešo, Mikuš, Belica, Kotleba a Trebuľa

Žena so psom vhadzuje volebný lístok do urny vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/Michal Svítok

Marián Kotleba porazil v Banskobystrickom kraji Vladimíra Maňku o 14 233 hlasov.

Bratislava 23. novembra (TERAZ.sk) - Slovensko už pozná nových županov. Po trojici Juraj Blanár (Žilinský samosprávny kraj), Jaroslav Baška (Trenčiansky samosprávny kraj) a Peter Chudík (Prešovský samosprávny kraj) v sobotu Slováci zvolili aj zostávajúcich piatich. Svoj post obhájil Pavol Frešo v bratislavskom kraji, Milan Belica v Nitrianskom kraji, Tibor Mikuš v Trnavskom kraji a Zdenko Trebuľa v Košickom samosprávnom kraji. V Banskobystrickom kraji sa novým županom stal Marián Kotleba, ktorý po Pavlovi Frešovi získal druhý najvyšší počet hlasov zo všetkých kandidátov na predsedu VÚC v druhom kole volieb.



Bratislavský samosprávny kraj


V Bratislave sme jasným spôsobom Smer-SD porazili a tesné súboje v Košickom a Nitrianskom kraji dokazujú, že ľavica je poraziteľná. Po spočítaní prevažnej väčšiny hlasov vo voľbách do vyšších územných celkom (VÚC) to dnes vyhlásil kandidát na župana Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených). Podotkol, že v tomto kole bol zvolený rekordne najvyšším počtom hlasov, ktoré kedy vôbec získali šéfovia Bratislavského samosprávneho kraja.

"Tento výsledok, ktorý máme v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru-SD v ďalších voľbách. Je to precedens, prvý schod, ktorý sme dosiahli," zhodnotil Frešo. To, že kandidáti Smeru sú poraziteľní, demonštroval aj na tom, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. "Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná," podotkol.

Volebný výsledok korešponduje s faktom, že strana Nová Väčšina – Dohoda podporila v druhom kole volieb Pavla Freša. Uviedla to kandidátka strany Smer-SD na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Monika Flašíková Beňová na margo neoficiálnych výsledkov druhého kola volieb do VÚC. "Voliči, ktorí dali v prvom kole svoje hlasy kandidátovi Novej väčšiny Danielovi Krajcerovi, ich tentoraz dali Pavlovi Frešovi," uviedla Flašíková Beňová. Zdôraznila však fakt, že oproti prvému kolu dostala o jeden a pol percenta hlasov viac. "Mrzí ma len, že volebná účasť bola nižšia," dodala.

Medzitým Štatistický úrad (ŠÚ) SR spočítal všetky odovzdané hlasy. Z neoficiálnych výsledkov vyplýva, že v druhom kole krajských volieb dostal Frešo od voličov 74,24 percenta (74.132 hlasov). Jeho vyzývateľka Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) získala 25,75 percenta (25.714 hlasov). Volebná účasť v BSK dosiahla 17,89 percenta.



Trnavský samosprávny kraj


Tibor Mikuš bude vykonávať funkciu predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) aj nasledujúce štyri roky. Ide už o jeho tretie volebné obdobie. V 2. kole krajských volieb zvíťazil nad protikandidátom Józsefom Berényim pomerom hlasov 60,3 % k 39,7 %. Mikušovi odovzdalo svoj hlas 48.358 voličov, čo je o 17.000 viac ako v 1. kole.

Znovuzvolený predseda po zverejnení neoficiálnych výsledkov hlasovania povedal, že je spokojný, hoci spokojnejší by bol, keby bol zvíťazil už v 1. kole. Poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť a špeciálne tým, ktorí dali hlas jemu. "Verím, že ich dôveru nesklamem," povedal predseda TTSK. Konštatoval, že voliči v južných okresoch kraja volili na etnickom princípe. "To je neodškriepiteľný fakt. Myslím si, že ľudia by mali posudzovať kandidátov nie podľa národnosti, ale podľa výsledkov práce," dodal Mikuš. Povedal, sa po voľbách v jeho práci nič zásadného nezmení, pretože v predvolebnej kampani nedával občanom nereálne sľuby, ale sľúbil, že bude pokračovať v začatej práci. Pozitívne hodnotil korektné vystupovanie J. Berényiho v kampani a dúfa, že také vzťahy budú i naďalej, nakoľko Berényi sa stal členom krajského parlamentu.

Zázrak sa nekonal, v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) vyhral opäť Tibor Mikuš, ktorému som krátko po zverejnení neoficiálnych výsledkov zablahoželal. Za výsledok, ktorý som dosiahol v regionálnych voľbách, sa hanbiť nebudem. Povedal to kandidát na post predsedu TTSK József Berényi. Berényi poukázal na to, že SMK sa výsledkom krajských volieb vrátila späť na politickú scénu a ako sa ukázalo, on sám je dôveryhodnou osobou. Potvrdzuje to necelých 40 percent voličských hlasov. Podľa jeho slov takáto podpora umožňuje, aby SMK mala dosť veľký vplyv v TTSK. "Naším prvoradým cieľom je vrátiť sa do národnej politiky, preto je dôležité získať posty v politických, štátnych, regionálnych štruktúrach, aby sme mohli presadiť náš program," ozrejmil.



Nitriansky samosprávny kraj



Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (Smer–SD, SNS, ASV) v novom volebnom období nadviaže na doterajšie komplexné riešenie problémov kraja. Ako povedal bezprostredne po sčítaní výsledkov všetkých okrskov v NSK, podľa ktorých porazil svojho protikandidáta v druhom kole volieb Tomáša Galbavého o vyše 11.000 voličských hlasov, problémov v kraji je stále veľa.

„Nie všetko sa dá urobiť naraz. Ak by som bol populista, minul by som všetky peniaze z finančnej rezervy a zobral by som ďalšie úvery z banky, pretože priestor na ne máme. Máme široké kompetencie rozdelené do rôznych oblastí a každá je dôležitá. Či je to školstvo, zdravotníctvo, cesty, sociálne veci, ani jednu z nich nemôžem podceniť a ďalšiu ťahať dopredu,“ skonštatoval Belica, ktorý bude vo funkcii predsedu NSK už štvrté volebné obdobie a je zatiaľ jeho jediným predsedom od vzniku samosprávnych krajov. V druhom kole volieb získal podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR 55,61 percenta hlasov.

Vyzývateľ Belicu Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) získal v druhom kole volieb podľa neoficiálnych výsledkov 44,38 percenta. Je presvedčený, že pod jeho neúspech sa podpísal aj postoj KDH, ktoré pred druhým kolom volieb nevyjadrilo oficiálnu podporu žiadnemu z kandidátov na post predsedu NSK. Podľa jeho názoru by vyhral druhé kolo volieb, ak by mal názorovú a hodnotovú podporu KDH. „Mám informácie, že sa zneužívali právomoci niektorých úradníkov, aby zastrašovali riaditeľov sociálnych zariadení, aby hovorili o tom, že treba voliť iného kandidáta ako som ja. Totalita nastupuje a keď si to neuvedomíme, tak naozaj nás to o pár rokov zožerie. Protimaďarská karta bola neférová. Keď vidím na každej dedine vylepené plagáty, že som Maďar, plagáty, ktoré vyzývali ľudí, aby nenávideli niekoho, kto je inej národnosti, som z toho smutný, že to stále platí v tejto spoločnosti.“

Obaja kandidáti na post predsedu NSK poďakovali voličom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Volebná účasť v kraji dosiahla 15,52 percenta. Podľa Belicu sa pod nízku účasť v druhom kole volieb podpísalo viacero faktorov. „Tieto voľby nemajú dlhú tradíciu, to je jedna vec. A je treba si uvedomiť, že voľby do vyšších územných celkov nikdy nedosiahnu rovnakú účasť ako mestské a obecné voľby, pretože obec či mesto sú k ľuďom predsa len bližšie ako kraj,“ skonštatoval. Jeho oponent upozorňuje, že sa treba zamyslieť nad tým, prečo sú ľudia apatickí a prečo sú nespokojní s politikou.

Volebná účasť dosiahla 15,52 percenta.



Banskobystrický samosprávny kraj


Ešte väčší šok ako pred dvoma týždňami v štábe Ľudovíta Kaníka zažili dnes spolustraníci a priaznivci Vladimíra Maňku v krajskej centrále SMERu-SD v Banskej Bystrici. Voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) totiž s pomerne vysokým náskokom vyhral Marián Kotleba z Ľudovej strany - Naše Slovensko.

"Myslím si, že keby Kotleba kandidoval v ktoromkoľvek kraji, tak dosiahne podobný výsledok, snáď okrem Bratislavy. Je to problém celoslovenský a naozaj ho bude potrebné riešiť," boli prvé slová Maňku na výsledky volieb, v ktorých sa očakávalo práve jeho víťazstvo.

Ako ďalej uviedol, výsledky banskobystrických volieb sú "určitým protestom občana". Kotlebovi voliči sú podľa neho v prvom rade jeho skalní, potom sú to ľudia, ktorí majú pocit, že niektoré veci sa neriešia tak, ako by sa mali a tretia skupina sú mladí ľudia, ktorí si povedali poďme voliť Kotlebu, nech je zábava. Podľa neho bude musieť nastať zvrat v politike smerom k občanom. "Ľuďom budeme musieť hovoriť veci, ktoré majú pocit, že sa neriešia," pripomenul. Maňka zároveň vyjadril sklamanie nad tým, že v druhom kole volieb sa za neho nepostavila aj pravica. V reakcii na prehru ale nemieni odísť z politiky, kraju chce však aj naďalej pomáhať.

Kotlebovci sa vyjadria v nedeľu

Volebný úspech v boji o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes v noci zástupcovia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) odmietli pre TASR komentovať. Člen predsedníctva ĽSNS Miroslav Belička stručne oznámil, že vyhlásenie poskytnú popoludní po 14.00 hodine. Dôvodom má byť vyčerpanosť z náročnej kampane.

Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stal Marian Kotleba (ĽSNS). V druhom kole krajských volieb dostal od voličov 55,53 percenta (71.397 hlasov). Doterajší šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) kraja skončil so ziskom 44,46 percenta (57.164 hlasov). V BBSK už spočítali všetky hlasy, volebná účasť dosiahla 24,61 percenta.



Košický samosprávny kraj


Volebná súťaž o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) priniesla víťazstvo súčasnému šéfovi Vyššieho územného celku Zdenkovi Trebuľovi, ktorý kandidoval za koalíciu Smer-SD, Most-Híd, SMK-MKP. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil svojho súpera Rudolfa Bauera (KDS, SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA) o viac ako šesť percent, čo v konečných súčtoch prinieslo rozdiel o 4631 hlasov. Volebná účasť v Košickom kraji bola na úrovni 12,21 percenta a bola najnižšia zo všetkých krajov, v ktorých sa druhé kolo volieb uskutočnilo.

„Bolo to napínavé,“ zhodnotil výsledok volieb Trebuľa. Poukázal na to, že v prvom kole volieb bolo desať kandidátov, pričom ôsmi sa v druhom kole spojili pri podpore Bauera. „Politika nemá logiku a pravidlá, ale ukázalo sa, že my sme ľudí spojili,“ doplnil staronový predseda KSK.

Zdôraznil, že za ostatné štyri roky boli v Zastupiteľstve KSK prijaté mnohé stratégie. „Je tu veľa projektov, ktoré je potrebné dokončiť. Dostali sme 22 miliónov eur na opravu ciest, ktoré by sa mali začať realizovať na jar,“ dodal s tým, že verí v úspešné čerpanie zdrojov aj nasledujúcom plánovacom období a ľudia v kraji to pocítia.

Trebuľa sa vyjadril aj ku kampani, ktorá sa podľa neho v posledných dvoch týždňoch radikalizovala. „Za pätnásť rokov, čo som v komunálnej, či regionálnej politike som sa nestretol s takými osobnými atakmi a s takou nenávisťou,“ vyhlásil. Prízvukoval, že sú tu prvé signály, že extrémizmus sa dostáva do takej pozície, ktorá túto krajinu môže do budúcna ohroziť. Odpovedi na spôsob komunikácie s spoluprácu s Mariánom Kotlebom sa vyhol.

Pri víťazstve Zdenka Trebuľu (Smer-SD, Most-Híd, SMK) v druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) boli rozhodujúce hlasy voličov maďarskej národnosti, resp. podpora strán Mostu-Híd a SMK. Myslí si to porazený protikandidát Rudolf Bauer (KDS), ktorý mal podporu SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA, OKS a DS.

"Rozhodli maďarské strany. Pokiaľ by stáli na strane pravicových strán, výsledok by bol opačný," uviedol dnes Bauer pre novinárov v reakcii na výsledky volieb. Napriek prehre Bauer vyzdvihol, že viaceré pravicové strany sa po prvom kole volieb dokázali zjednotiť a podporili ho. "Ja som veľmi rád, že sa podarilo v druhom kole zjednotiť širokú pravicovú koalíciu a to už samo osebe je úspechom, čiže nepovažujem to za zlyhanie pravice. Naopak, tu sa ukázalo sa, že pri spolupráci pravicových strán sa dá dosiahnuť veľmi vyrovnaný súboj a veľmi dobrý výsledok," konštatoval.

Zdenko Trebuľa vyhral v druhom kole so ziskom 53,07 percenta hlasov. Jeho vyzývateľ Rudolf Bauer (KDS) dostal od voličov 46,92 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla 12,21 percenta.