Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Výsledky platného referenda sú podľa Lipšica a Procházku záväzné

Na snímke zľava Daniel Lipšic a Radoslav Procházka. Foto: TASR/Michal Svítok

Lipšic a Procházka sú presvedčení, že výsledky platného referenda sú záväzné, majú silu ústravného zákona a nie len odporúčací charakter.

Bratislava 15. januára (TASR) - Výsledky platného referenda sú záväzné a majú silu ústavného zákona. Zhodujú sa na tom šéfovia hnutia NOVA Daniel Lipšic a strany Sieť Radoslav Procházka. Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská si nemyslí, že výsledky referenda majú automaticky právne účinky. Podľa nej ich do zákona musí pretaviť parlament. Šéf klubu KDH Pavol Abrhan dodáva, že poslancov nemožno prinútiť, aby o zákone hlasovali v súlade s výsledkami platného referenda.

"Tak, ako máme nastavený právny systém, tak referendum nemá automaticky právne účinky a musia ho nejakým spôsobom pretaviť do podoby legislatívy politici, tzn. parlament. A to je otázka, ktorá je dlhodobo diskutovaná," povedala pre TASR Žitňanská. Súhlasí však, že ak by bolo referendum úspešné, bol by to veľký politický záväzok. Podobný názor má aj Abrhan. Verí, že ak by referendum bolo úspešné, poslanci v zákonoch zohľadnia názor občanov. Na to, aby bolo referendum úspešné, je potrebné, aby sa na ňom zúčastnila najmenej polovica všetkých oprávnených voličov.

Lipšic a Procházka sú presvedčení, že výsledky platného referenda sú záväzné a nemajú len odporúčací charakter. "Referendum nie je drahý prieskum verejnej mienky. Výsledok referenda sa vyhlasuje v Zbierke zákonov a má silu ústavného zákona. Ten výsledok je nemeniteľný tri roky," tvrdí Lipšic. Výsledky referenda podľa neho neslúžia ako podklady pre Národnú radu SR. "Rozhodnutie v referende je záväzné a nepotrebuje ďalšiu aktivitu národnej rady," zdôraznil.

Podľa Lipšica - ak by bolo referendum úspešné a ľudia by v ňom odmietli adopcie detí pármi rovnakého pohlavia, tak by nebolo možné prijať zákon, ktorý by takéto adopcie povoľoval. Ak by parlament takýto zákon predsa len prijal, Ústavný súd SR by ho podľa Lipšica mohol na základe výsledkov platného referenda zrušiť ako protiústavný.

"Výsledky platného referenda zaväzujú celú štátnu moc a majú silu ústavného zákona, pretože po dobu troch rokov ich nemožno prelomiť ani ústavným zákonom," zdôraznil aj Procházka. Dodal, že výsledky platného referenda sa navyše nepublikujú v Zbierke zákonov, ale sa vyhlasujú v rovnakej podobe ako zákon. "Právna záväznosť referenda je pre mňa osobne vyriešená vec. Ak prehovorí nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, tak to musí celá štátna moc rešpektovať," uzavrel Procházka.

Ministerstvo vnútra, ktoré vedie Robert Kaliňák (Smer-SD), sa v tejto téme tiež drží znenia Ústavy SR. Podľa nej návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada SR rovnako ako zákon. Podľa ústavy môže parlament zmeniť alebo zrušiť výsledok referenda svojím ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho platnosti.