Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Županmi sú Baška, Chudík a Blanár, Kotleba v druhom kole

Voliči v sobotu rozhodovali o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Troch županov zvolili ľudia v prvom kole, do druhého sa dostal aj M. Kotleba a J. Berényi.

Bratislava 9. novembra (TERAZ.sk) - Vo voľbách do Vyšších územných celkov sme si v sobotu zvolili troch predsedov krajov a poslancov ôsmich krajských zastupiteľstiev. V Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji sa o županoch rozhodne až o dva týždne v druhom kole volieb.



BRATISLAVSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ



Súčasný predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených) sa stal víťazom prvého kola krajských volieb. Získal v nich 48,41 percenta hlasov, čo znamená, že postúpil do druhého kola. Stretne sa v ňom s Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD), ktorá od voličov dostala 24,07 percenta hlasov.

Na ďalších priečkach skončili Daniel Krajcer (Nova, 13,56 percenta hlasov), Oskar Dobrovodský (NAS, 5,39 percenta), Jaroslav Paška (SNS, 2,48 percenta), Zdenka Beňová (ĽSNS, 1,58 percenta), Rastislav Blaško (nezávislý, 1,38 percenta), Anton Čulen (Magnificat Slovakia, 0,99 percenta), Karol Ondriáš (KSS, 0,99 percenta), Roman Ruhig (Nový parlament, 0,59 percenta), Gabriel Karácsony (Priama demokracia, 0,32 percenta) a Peter Marček (SOSKA, 0,19 percenta).

Volebná účasť v BSK dosahuje 21,68 percenta.



TRNAVSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ


Obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja zatiaľ svojho nového predsedu nepoznajú, keďže v prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. Do ďalšieho súboja postupuje jeho súčasný šéf Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS), ktorý získal 40,04 percenta hlasov.

Rozdiel medzi 2. a 3. miestom v súboji o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja bol podľa neoficiálnych konečných výsledkov 55 voličských hlasov. O tento počet predbehol József Berényi (SMK-MKP, OKS) kandidáta Ivana Uhliarika (KDH, SDKÚ-DS). Pri sčítaní hlasov bol Uhliarik stále na druhej pozícii za víťazom Tiborom Mikušom (nezávislý). Poradie sa zmenilo až v závere. Uhliarik v reakcii pre TASR povedal, že sa ešte nevie vyjadriť k tomu, ktorého z dvojice kandidátov 2. kola volieb Mikuš-Berényi odporučí voliť svojim voličom.

Na ďalších priečkach skončili József Nagy (Most-Híd, 18,12 percenta) a Andrej Richnák (Nový parlament, 4,81 percenta).

Tibor Mikuš (nezávislý) nie je sklamaný skutočnosťou, že počtom hlasov, ktoré získal v prvom kole volieb, nedosiahol nadpolovičnú väčšinu tak, ako to bolo v predchádzajúcich krajských voľbách v roku 2009. Teraz o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude musieť bojovať v druhom kole s Józsefom Berényim (SMK-MKP, OKS). Po zverejnení neoficiálnych výsledkov uviedol, že je bojovník a bude bojovať do konca. Predvolebnú kampaň označil Mikuš za mimoriadne neetickú a zákernú. V kampani pred druhým kolom sa chce spoliehať na to, že za neho hovorí jeho práca v prospech občanov kraja. "V nasledujúcich dvoch týždňoch budem robiť to, čo pred prvým kolom. Hovoriť s ľuďmi o tom, čo pre nich môže kraj a jeho predseda urobiť," povedal Mikuš. "Aj voliči maďarskej národnosti vedia kto som a čo som urobil," dodal s tým, že v druhom kole verí vo svoje víťazstvo.

Volebná účasť v TSK dosiahla 17,46 percenta.


NITRIANSKY SAMOSPRÁVNY KRAJ


V druhom kole volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa stretnú Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS).

Obaja kandidáti postupujúci do druhého kola poďakovali svojim voličom za podporu. „Výsledky boli veľmi tesné, odstup tri percentá od víťazstva v prvom kole je skoro rovnaký, aký bol aj v prvom volebnom období. Podobný výsledok sme viac-menej aj čakali, pretože tomu napovedá reálne rozloženie síl v kraji,“ reagoval na výsledky volieb Milan Belica, ktorý je predsedom NSK nepretržite od vzniku samosprávnych krajov. Podľa jeho slov bude potrebné pred druhým kolom analyzovať výsledky prvého kola. „Nemá pre mňa zmysel robiť mítingy, pretože chodím k voličom už celé roky. Využijeme klasické formy kampane. Veľmi dôležité bude prerozdelenie hlasov ostatných kandidátov v druhom kole,“ povedal. Domnieva sa, že tri chýbajúce percentá do víťazstva už v prvom kole volieb môžu súvisieť aj s oklieštením tzv. slovenskej koalície, ktorá v kraji fungovala predchádzajúce dve volebné obdobia. Pod nízku účasť voličov vo voľbách, o takmer 4 percentá nižšiu ako pri voľbách v roku 2009, sa podľa Belicu mohlo podpísať daždivé počasie.

Tomáš Galbavý po zverejnení priebežných výsledkov volieb vyjadril radosť nad tým, že sa Nitriansky kraj rozhodol pre zmenu. „Tento kraj jednoducho má reálnu šancu byť krajom, kde nebude vládnuť jedna strana a nezaradí sa medzi ostatné červené kraje,“ povedal. Už od pondelka začína podľa vlastných slov pracovať na tom, aby ľudia pochopili, že tieto voľby sú dôležité, a aby sa na nich zúčastnili. „Urobím všetko preto, aby som ľudí mobilizoval. Samozrejme korektnou a slušnou cestou.“ Účasť voličov v prvom kole hodnotí ako veľmi nízku, čo ho mrzí.

Súčasný šef kraja Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) získal 46,87 percenta hlasov, Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) si pripísal 37,34 percenta hlasov.

Na ďalších priečkach sa umiestnili Peter Oremus (nezávislý, získal 10,16 percenta hlasov), Regan Belovič (7 statočných, 1,87 percenta), Stanislav Kováč (Zmena zdola, 1,77 percenta), Róbert Dick (Magnificat, 1,16 percenta) a Viliam Mokráň (0,79).

Volebná účasť v NSK dosiahla 17,9 percenta.


TRENČIANSKY SAMOSPRÁVNY KRAJ


V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa o jeho predsedovi po prvýkrát v histórii nebude rozhodovať v druhom kole. Kandidát strany Smer-SD na predsedu TSK Jaroslav Baška podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil už v prvom kole krajských volieb. Získal 53,45 percenta hlasov, druhý skončil kandidát pravicovej koalície Jozef Lohyňa (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Nová väčšina - Dohoda, SaS, OKS), ktorý získal 19,68 percenta hlasov.

S výsledkom volieb neskrýval Baška spokojnosť. „Nerátal som, že by som to urobil už v tom prvom kole. Keď som však videl, ako pribúdajú percentá zrátaných hlasov už v prvom kole, povedal som si, že to môže vyjsť a aj to vyšlo,“ doplnil s tým, že prvým gratulantom bola jeho manželka. Ako dodal, TSK stále nemá rozpočet na tento rok a dôležité preto bude pripraviť dobrý rozpočet na rok 2014 a zároveň uzavrieť rok 2013. „To bude veľmi náročné, prejsť všetky tie zmluvné záväzky, ktoré TSK má,“ doplnil Baška.

Druhý v poradí Jozef Lohyňa bol z výsledkov volieb sklamaný. „Bola nízka účasť, takto to dopadlo, ľudia si ho zvolili. Sadneme si s ľuďmi, ktorí robili na kampani a vyhodnotíme. Robili sme to najlepšie, ako sme vedeli, bola to moja prvá skúsenosť s politikou. Nepovažujem za chybu, že som kandidoval, je to životná skúsenosť, život ide ďalej,“ uzavrel Lohyňa.

V zastupiteľstve obsadia poslanci strany Smer-SD väčšinu - 25 poslaneckých kresiel, pravicová koalícia zložená zo strán KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Nová väčšina - Dohoda, SaS, OKS bude mať v zastupiteľstve osem poslancov, jeden poslanec bude zastupovať Zmenu zdola, Demokratickú úniu a 11 poslancov bude nezávislých.

Volebná účasť v TSK dosiahla neoficiálne 17,37 percenta, čo je najmenej spomedzi všetkých slovenských krajov.


BANSKOBYSTRICKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ


Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) a Marián Kotleba (ĽSNS) sa o dva týždne stretnú v 2. kole volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Po spočítaní všetkých okrskov získali 49,47, resp. 21,30 percenta odovzdaných hlasov.

Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Volebná účasť v kraji dosiahla 24,59 percenta. Na treťom mieste v BBSK skončil Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) s 15,07 percenta odovzdaných hlasov. Za ním sa umiestnili Karol Konárik (SNS) so ziskom 4,10 percenta, Ondrej Binder (nezávislý) 3,26 percenta, Ladislav Fízik (ASV) 2,04, Andrea Jenčíková (Nový parlament) 1,13 percenta, Emil Samko (KĽS) 1,09 percenta, Jaroslav Sekerka (KSS) 1,06 percenta, Pavel Chovanec (Úsvit) 0,86 percenta a Jozef Sásik (SĽS) 0,57 percenta.

Pre Vladimíra Maňku je šokom, že na druhom mieste sa v 1. kole krajských volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) umiestnil Marian Kotleba (ĽSNS). "Naozaj musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Vieme, že dnes je kríza, že je ťažká situácia, že je vysoká nezamestnanosť všade v Európe. Extrémizmus ide dopredu a musíme robiť všetko preto, aby sme tomu zabránili," zdôraznil Maňka.


ŽILINSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ


Víťazstvo v prvom kole volieb predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára (Smer-SD, SNS, Strana zelených) potešilo. Napriek tomu, že kampaň bola podľa neho "neférová a podpásová". Povedal to po zverejnení konečných neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získal 54,01 percenta odovzdaných hlasov.

„V prvom rade mi dovoľte, aby som poďakoval všetkým voličom, ktorí mi prejavili opäť dôveru. Dokonca v prvom kole, čo ma naozaj veľmi teší. Je to ocenenie nielen mojej práce, ale aj práce všetkých mojich kolegov. Či už na úrade, ale aj všetkých organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Ukázalo sa, že voliči vedia oceniť doterajšiu prácu ŽSK,“ skonštatoval Blanár, ktorého voliči potvrdili vo funkcii predsedu ŽSK tretíkrát.

Na druhom mieste skončil Miroslav Mikolášik (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS), ktorý získal 28,35 percenta odovzdaných hlasov pri účasti 21,57 percenta.


PREŠOVSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ


Peter Chudík (Smer-SD) obhájil svoj post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) už v 1. kole, keď získal 53,78 percenta odovzdaných hlasov. Volebná účasť v PSK po spočítaní výsledkov zo všetkých okrskov dosiahla 22,13 percenta. Druhé miesto v tohtoročných krajských voľbách v PSK obsadil Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) so ziskom 30,27 percenta. Na ďalších miestach získala Dorota Bujňáková (Nový parlament) 3,04 percenta, Štefan Straka (KSS) 2,87 percenta, Anton Korba (nezávislý) 2,59 percenta, Ján Bajus (Zmena zdola) 2,54, Ľubomír Vasilišin (7 statočných) 2,12 percenta, Vladimír Klein (ĽSNS) 1,70 percenta a Jozef Mihalčin (SĽS) 1,03 percenta.

"Splnilo sa to, čo som hovoril počas celej kampane, že pred štyrmi rokmi mi chýbalo 2,84 percenta a že urobíme všetko preto, aby to teraz bolo 50 percent plus jeden hlas. Chcem sa všetkým poďakovať. Zvlášť tým voličom, ktorí mi dali hlasy. Ukázalo sa, že vysvedčenie dostávam stále lepšie a lepšie," reagoval Peter Chudík. Ako ďalej poznamenal, jeho prvým krokom bude dobre sa vyspať, druhým zobrať si dva dni dovolenky a tretím pustiť sa znova do práce.

Výsledok volieb ovplyvnila podľa J. Hudackého slabá účasť voličov, ale zrejme aj značná popularita strany Smer-SD, ktorej sa teší v posledných rokoch na území Prešovského kraja. Aj napriek volebnému výsledku sa bude podľa vlastných slov naďalej usilovať o jeho rozvoj.

Voličská účasť vo voľbách v Prešovskom kraji dosiahla podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu 22,13 percenta.


KOŠICKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ


V Košickom samosprávnom kraji (KSK) sa v 2. kole volieb stretnú súčasný predseda Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK) a Rudolf Bauer (KDS). Po spočítaní všetkých okrskov získali na prvých dvoch miestach 48,57 a 24,53 percenta hlasov.

Za nimi sa umiestnila Dominika Palaščáková (Nova) so ziskom 5,96 percenta, Rastislav Masnyk (SaS, SDKÚ-DS) získal 5,49 percenta, Vladimír Gürtler (7 statočných) 2,93 percenta, Marek Ďuran (ĽSNS) 2,92 percenta, Jaroslav Džunko (nezávislý) 2,61 percenta, Jozef Holečko (nezávislý) 2,51 percenta, Lukáš Sisák (KSS) 2,45 percenta a Ivan Kuhn (OKS) 1,98 percenta.

Volebná účasť v KSK dosiahla 17,77 percenta.

Aj napriek tomu, že vo voľbách na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) získal Zdenko Trebuľa takmer polovicu hlasov všetkých zúčastnených voličov, neskrýval sklamanie nad tým, že sa nevyhne druhému kolu volieb. „Pri intenzite práce, ktorú sme odviedli, a to teraz nehovorím len o predvolebnom období, ale za celé štyri roky, som čakal výsledok na prvé kolo,“ vyhlásil Trebuľa po spočítaní hlasov. Poznamenal, že táto situácia má svoje príčiny a volič vie, prečo sa tak rozhodol. „Zostava ľudí, ktorí kandidovali na predsedu KSK bola bezkonfliktná. Na rozdiel od iných krajov tu žiadny konflikt nebol. Možno práve tento moment spôsobil to, že voličský záujem klesol,“ zhodnotil Trebuľa slabú volebnú účasť v kraji, ktorá sa pohybovala pod úrovňou 18 percent.

Pred druhým kolom chce analýzu príčin. „Stále som sa snažil robiť všetko pre to, aby tento kraj išiel ďalej. Mnoho vecí sa nám podarilo. Vidím, že asi nie toto je dôležité,“ doplnil s tým, že určite nezloží zbrane. „Uvidíme však, čo urobí s voličmi druhé kolo, či vôbec prídu voliť,“ poznamenal.

Kandidát strany Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) Rudolf Bauer, ktorý v Košickom kraji postúpil do druhého kola volieb predsedu VÚC, označil prvé kolo za primárne voľby viacerých pravicových kandidátov. V druhom kole tak očakáva podporu ostatných pravicových strán.

"Dohodli sme sa, že ostatné strany podporia v druhom kole víťaza týchto primárok. Očakávam, že druhé kolo môže byť vlastne súboj medzi pravicovými stranami a stranou Smer," povedal Bauer v reakcii na výsledky volieb.

Podľa vzájomnej dohody by ho v druhom kole volieb mal podporiť neúspešný kandidát Rastislav Masnyk, ktorý kandidoval za SaS s podporou SDKÚ-DS. "Mám sľúbenú predbežnú podporu od (predsedu hnutia NOVA) Daniela Lipšica, OKS, aj od (predsedu KDH) Jána Figeľa," povedal Bauer novinárom.

Z veľmi nízkej volebnej účasti vyjadril Bauer, ktorý už bol predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) v rokoch 2001-2005, veľké sklamanie. "Tých 83 percent ľudí, ktorí v Košickom kraji nešli voliť, vlastne nechávajú rozhodovať za seba iných, a to je veľká škoda," konštatoval. V kampani pred druhým kolom volieb, kde jeho súperom bude doterajší predseda KSK Zdenko Trebuľa (Smer-SD), sa chce snažiť mobilizovať ľudí, aby išli k voľbám.


Fotogaléria z volieb: