Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Richarda Rašiho ocenili Medailou svätej Alžbety

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Na pondelkovej slávnosti na VŠZaSP sv. Alžbety si prevzali imatrikulačné listy aj diplomy študenti odborov ošetrovateľstvo, sociálna práca, psychológia a misijná a charitatívna práca.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) ocenili za prínos v oblasti sociálnej práce na pozícii košického primátora Medailou svätej Alžbety. V pondelok mu ju udelil rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce (VŠZaSP) sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Krčméry pri slávnostnej imatrikulácii a promócii študentov.

"Na pozícii primátora vytvoril model starostlivosti o bezdomovcov a podporoval neziskové organizácie, ktoré s nimi pracujú," povedal Krčméry. Medailu Rašimu udelil na podnet košického pracoviska starostlivosti o bezdomovcov Maják nádeje. Pochválil aj reformu vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, ktorú Raši zaviedol na pozícii ministra zdravotníctva v rokoch 2008 až 2010.

"Dlhé roky som bol lekárom na úrazovej chirurgii a najmä v zimných mesiacoch sme sa často stretávali s bezdomovcami. Mnohokrát pritom nešlo o ošetrenie zranenia, ale skôr o to, aby sme ich zachránili pred mrazmi," povedal Raši. Ocenil prácu dobrovoľníkov a vyzval každého na to, aby ľuďom bez domova akýmkoľvek spôsobom pomohol. "Bezdomovcom sa môže stať každý z nás," pripomenul a vyzval poslucháčov, aby boli k ľuďom bez domova vnímavejší. Spomenul aj svojich spolupracovníkov z neziskovej organizácie Oáza – nádej pre nový život.

Rektor VŠZaSP sv. Alžbety tiež udelil čestný doktorát za reprezentáciu Slovenska v zahraničí paralympionikovi Jánovi Riapošovi, ktorý vytvoril systém integrácie ťažko zdravotne postihnutých v športovej i vzdelávacej oblasti. Od roku 1993 reprezentuje Slovensko v stolnom tenise, je tiež štatutárom v Slovenskom zväze telesne postihnutých športovcov a založil stolnotenisovú ligu pre hendikepovaných i zdravých hráčov. Vychováva ďalších hendikepovaných športovcov a reprezentantov slovenskej republiky.

Na pondelkovej slávnosti na VŠZaSP sv. Alžbety si prevzali imatrikulačné listy aj diplomy študenti odborov ošetrovateľstvo, sociálna práca, psychológia a misijná a charitatívna práca. Na záver ocenení poďakovali rektorovi a zároveň zakladateľovi VŠZaSP sv. Alžbety Krčmérymu za 15 rokov fungovania školy a rozvoj sociálnej práce na Slovensku.