Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Rektori odporučili Čaplovičovi, aby neschválil kritériá akreditácie

zľava premiér SR Robert Fico, minister školstva SR Dušan Čaplovič, rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta a prvý prezident Slovenskej rektorskej konferencie Juraj Švec. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rektori považujú kritériá za nevyvážené, nejednoznačné, komplikované, na viacerých miestach nepresné a nedopracované.

Bratislava 20. marca (TASR) - Rektori vysokých škôl majú vážne výhrady voči kritériám, podľa ktorých budú školy hodnotené v rámci budúcoročnej komplexnej akreditácie.

Ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi (Smer-SD) odporúčajú, aby ich neschválil a vrátil na prepracovanie Akreditačnej komisii. Vysoké školy mali ku kritériám takmer 400 pripomienok.

"Viaceré kritériá sú nové či výrazne zmenené a pri ich aplikácii na uplynulé obdobie v rámci komplexnej akreditácie by došlo k ich priamemu retroaktívnemu použitiu. Splnenie kritérií, ktoré neboli známe v čase, kedy sa mali plniť, nemožno spätne ovplyvňovať," vyhlásil Libor Vozár, prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorá dnes ku kritériám prijala stanovisko. Viaceré kritériá sú podľa SRK navyše v rozpore so zákonom o vysokých školách a ďalšími všeobecne záväznými predpismi. "Myslíme si, že celková tendencia, ktorú navrhované kritériá predstavujú, je v priamom rozpore s európskymi trendmi zabezpečenia kvality vzdelávania," podčiarkol Vozár.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) sa nestotožňuje s argumentáciou o údajnej retroaktivite. "Retroaktivitu skloňujú tí, čo sa boja akejkoľvek akreditácie a chcú zahrať prísne, ale spravodlivé kritéria do postavenia mimo hry," uviedol minister. Ak chce mať Slovensko kvalitu, lepšie miesto v medzinárodných rebríčkoch a hodnoteniach kvality vysokých škôl, kritériá akreditácie musia byť podľa Čaploviča náročnejšie ako doteraz. Dodal, že Rada vysokých škôl a Študentská rada vysokých škôl materiál ocenili a po svojom prerokovaní predložili konkrétne pripomienky, ktoré boli vyhodnotené a zapracované do finálneho materiálu.

Rektori považujú kritériá za nevyvážené, nejednoznačné, komplikované, na viacerých miestach nepresné a nedopracované. "Preto sa výsledok akreditácie nedá predvídať a spustenie akreditačného procesu by mohol viesť k nedorozumeniam," dodal prezident. Podľa rektorov je chybou aj to, že kritériá komplexnej akreditácie sú nastavené iba na vedeckú produktivitu. "Komplexná akreditácia vôbec nereflektuje vzdelávanie na zabezpečenie, resp. zlepšovanie kvality, na ktoré je tento proces primárne určený," domnieva sa.

Šéf Akreditačnej komisie Ľubor Fišera pre TASR začiatkom februára povedal, že nové kritériá sú výrazne prísnejšie ako počas predchádzajúcej akreditácie pred šiestimi rokmi. Proces preverí kvalitu vysokých škôl, niektoré môžu vypadnúť zo zoznamu univerzít. Komplexná akreditácia sa uskutoční v roku 2014, zhodnotí vzdelávaciu a výskumnú činnosť škôl a vyjadrí sa k ich žiadostiam o akreditáciu všetkých študijných programov či konaniam na vymenovanie profesorov. Školy majú na prípravu podkladov presne rok od zverejnenia nových kritérií.