Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vysoké školy sa hlásia k proeurópskej a proatlantickej orientácii

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico, prezident SR Andrej Kiska a predseda NR SR Andrej Danko si podávajú ruky po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov na Bratislavskom hrade. Foto: TASR/Marko Erd

Kiska, Danko a Fico sa v pondelok zhodli na tom, že SR dokáže byť vplyvnou a sebavedomou krajinou iba v rámci súdržnej Európskej únii. Slovenská rektorská konferencia s nimi súhlasí.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) podporuje pondelkové (23.10.) vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov - prezidenta SR Andreja Kisku, predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) a premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k prioritám členstva SR v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. TASR o tom informovala generálna sekretárka SRK Mária Čikešová.

"Hospodársky, kultúrny a demokratický rozvoj slovenskej spoločnosti, ktorej súčasťou je vysoké školstvo, veda a výskum, je možný v pevnom a bezpečnom politickom rámci, ktorým je členstvo SR v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. Vysoké školy v SR sa preto hlásia k zodpovednej proeurópskej a proatlantickej orientácii SR," uvádza vo svojom stanovisku SRK.

Kiska, Danko a Fico sa v pondelok zhodli na tom, že SR dokáže byť vplyvnou a sebavedomou krajinou iba v rámci súdržnej Európskej únii. Traja najvyšší ústavní činitelia v prijatej deklarácii vyhlasujú, že budú spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie SR, a to navonok v zahraničí aj voči občanom SR. Budú tiež podporovať budúcnosť Slovenska v jadre EÚ a kontinuálne prehlbovanie eurozóny. Budú sa zasadzovať za princípy rovnakého zaobchádzania na vnútornom trhu a nediskriminácie spotrebiteľov.  

Rovnako budú presadzovať kroky posilňujúce bezpečnosť našich občanov a podporovať plnenie našich spojeneckých záväzkov, ktorých súčasťou je dosiahnutie obranných výdavkov na úrovni 1,6 percenta HDP do roku 2020.