Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vysoké školy už vedia, koľko peňazí dostanú na tento rok

Na archívnej snímke zľava odborný garant projektu Peter Obdržálek z Centra vedecko-technických informácií (CTVI), minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a riaditeľ Inštitútu vzdelávacej politiky Matej Šiškovič. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Rozpočtové provizórium vysokých škôl sa končí. Minister školstva Juraj Draxler podpísal metodiku financovania pre vysoké školy.

Bratislava 16. februára (TASR) - Rozpočtové provizórium vysokých škôl sa končí. Minister školstva Juraj Draxler podpísal metodiku financovania pre vysoké školy. Tie od začiatku roka 2015 nemali rozpis dotácií a dostávali mesačne menej ako dvanástinu minuloročného rozpočtu.

V najbližších dňoch by sa mali začať podpisovať aj zmluvy s jednotlivými školami, ktoré tak pôjdu podľa nového rozpisu. "Snažili sme sa vyjsť v ústrety v čo najväčšej možnej miere predstaviteľom vysokých škôl. Nebolo to však možné na 100 percent, pretože aj v rámci škôl boli rôzne názory na metodiku," vysvetlil Draxler. Ako dodal, cieľom bolo zabezpečiť stabilitu financovania a tiež posilniť niektoré kvalitatívne kritériá, aby boli zohľadňované napríklad aj publikácie z top kategórií.

Rada vysokých škôl (RVŠ) aj Slovenská rektorská konferencia (SRK) ešte začiatkom roka kritizovali oneskorenie metodiky. "Troška to považujeme za nefér, že ministerstvo nás tlačí rýchlo sa vyjadriť k metodike, hoci malo celý rok na prípravu. My sme ich už v roku 2013 v decembri vyzvali, aby do mája pripravili koncepciu metodiky. Samozrejme sa nič neudialo a teraz sme v strese," uviedol ešte v januári pre TASR predseda RVŠ Viktor Smieško. Rektori zas požadovali, aby kritériá metodiky rozpisu dotácií na VŠ platili dlhšie časové obdobie a neboli v nich navrhované každoročné zmeny, ktoré môžu mať retroaktívny charakter či vplyv na výkony VŠ.

Minister vyšiel tejto požiadavke v ústrety. "Skončíme s týmto systémom, keď sa metodika tvorí na poslednú chvíľu a školy potom idú do provizória. Teraz na jar budeme mať veľmi intenzívnu diskusiu o súbore pravidiel, za ktoré sa školy vedia postaviť a potom vytvoríme systém tak, aby tá metodika bola tvorená s dostatočným predstihom a aby školy mohli fungovať aj v niekoľkoročných rámcoch," vysvetlil.

Minister zároveň privítal návrh auditu metodiky a ešte ho rozšíril. "Je dosť možné, že spravíme väčšiu medzinárodnú súťaž a na základe toho vznikne projekt takéhoto auditu, kde budeme pozerať na to, akým spôsobom vlastne hodnotíme systém výskumu a vývoja, do akej miery, a tam, kde je to účelné, môžeme vypočítať nejakú návratnosť finančných prostriedkov výskumu a vývoja," dodal. Tento širší návrh sa zatiaľ podľa rezortu školstva stretol s porozumením a vítajú ho aj v Slovenskej akadémii vied, aj niektorí zástupcovia vysokých škôl.

Rozpočet vysokého školstva na rok 2015 je 458,9 milióna eur, z toho na vysoké školy sa rozpisuje 449,1 milióna eur. Zvyšných 9,8 milióna eur je určených na výdavky na vysoké školstvo hradené ministerstvom.