Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

TRAGÉDIA V TATRÁCH: Poľský turista zomrel po 150-metrovom páde

Ilustračné foto. Foto: Facebook - Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE

Do príchodu horských záchranárov sa ho snažil resuscitovať jeho kamarát.

Vysoké Tatry 11. marca (TASR) – Poľský 35-ročný turista podľahol zraneniam, ktoré utrpel v sobotu (10.3.) po páde pri zostupe z Kežmarského štítu vo Vysokých Tatrách. Po zakopnutí padal zhruba 150 metrov smerom do Huncovskej doliny a vážne si poranil hlavu. V kritickom stave ho vrtuľníkom previezli záchranári do popradskej nemocnice. "Napriek obrovskej snahe všetkých zúčastnených záchranných zložiek sa ho oživiť nepodarilo," informovala v nedeľu Horská záchranná služba (HZS).

K pádu turistu vo vysokohorskom teréne došlo popoludní. Po oznámení sa skupina horských záchranárov pripravovala k výstupu k zranenému. Posádka leteckých záchranárov bola najprv pre nepriaznivé počasie a nízku oblačnosť nedostupná, až zlepšené počasie umožnilo nasadenie leteckej techniky. Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) po vyzdvihnutí záchranára HZS na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci smerovala do Huncovskej doliny, kde v tom čase svojho kamaráta resuscitoval druhý poľský turista. Zraneného za pomoci navijaku previezli do oblasti Veľkej Svišťovky, kde lekárka VZZS pokračovala spolu so záchranárom v jeho resuscitácií. Pacienta transportovanli do nemocnice v Poprade. "Rovnako posádka vzala na palubu aj jeho kamaráta, ktorého psychický stav nedovoľoval samostatný zostup. Na centrálnom príjme v nemocnici, aj za pomoci automatického resuscitačného prístroja, ktorý poskytla HZS, a záchranára prebiehal boj o jeho život," uviedla HZS na svojej webstránke. Oživiť muža sa však už nepodarilo.



V sobotu popoludní došlo vo Vysokých Tatrách aj k ďalším dvom úrazom, pri ktorých zasahovali horskí záchranári. V prvom prípade išlo o českých horolezcov, ktorých v oblasti pod Slavkovskou kopou zmietla menšia lavína. Jeden z nich si pri páde poranil hlavu a potreboval ošetrenie. Horolezci po svojpomocnom prvotnom ošetrení začali zostup do Vareškovej doliny. "Tu sa s nimi stretla aj pozemná skupina záchranárov HZS, ktorá im išla oproti. Na mieste ošetrila zranenia českého lezca a za pomoci saní ho transportovala pod Bránu, odkiaľ pokračovali Veľkou Studenou dolinou snežným skútrom do Starého Smokovca," informovali záchranári. Pacienta prevzala privolaná posádka Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP).

Úraz dolnej končatiny utrpel popoludní slovenský skialpinista pod Zbojníckou chatou. Na pomoc mu prišli dobrovoľní zmluvní záchranári zo Zbojníckej chaty. Po ošetrení a zafixovaní končatiny ho zviezli saňami do oblasti Húpačiek, odkiaľ ho za pomoci snežného skútra transportovali do Starého Smokovca. Na ďalšie ošetrenie pokračoval samostatne.