Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Výstava Cesta môjho zotavenia má podnietiť k debatám o duševnom zdraví

Snímka z vernisáže výstavy Cesta môjho zotavenia, venovaná výtvarným a literárnym dielam ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou v priestoroch Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím 26. októbra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Naubauer

Expozícia predstavuje približne 100 umeleckých diel od vyše 30 autorov - ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou.

Bratislava 26. októbra (TASR) - V priestoroch Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) otvorili výstavu Cesta môjho zotavenia. Expozícia predstavuje približne 100 umeleckých diel od vyše 30 autorov - ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou.

Výstava na úrade je zavŕšením putovnej výstavy, ktorú bolo možné vidieť na viacerých miestach Slovenska. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská pripomenula, že cieľom výstavy je upozorniť na podporu komunitnej psychiatrickej starostlivosti. "Od vzniku úradu poskytujeme priestory umelcom s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia. Väčšinou organizujeme výstavy diel klientov zariadení sociálnych služieb najmä s intelektovým znevýhodnením. Nemenej dôležité je však upozorniť aj na životy a potreby ľudí s duševnými poruchami, obzvlášť v dnešnej dobe, keď je duševné zdravie celej spoločnosti oslabené a potrebuje podporu," uviedla.

Vernisáž a výstavu Cesta môjho zotavenia zorganizoval ÚKOZP v spolupráci s občianskym združením (OZ) Otvorme dvere, otvorme srdcia (ODOS) a jeho členským združením OZ Krídla. "Táto putovná výstava umenia má za cieľ inšpirovať ďalších na otvorené rozhovory o zdraví a zároveň podporiť koncept komunitnej starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku," dodala predsedníčka OZ ODOS Laura Kundrátová.

Výstava bude v priestoroch Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím prístupná počas úradných hodín úradu až do polovice januára 2024.