Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Výstava v Múzeu kultúry Maďarov predstaví víťazov celoštátnej súťaže

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť do 6. júna.

Bratislava 20. mája (TASR) - Výstavu ocenených detských prác XIII. celoštátnej súťaže výtvarných umení Károlya Harmosa sprístupnia od štvrtka v Bratislave v Slovenskom národnom múzeu - Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku. Súťaž za školských rok 2019/2020 vyhlásilo múzeum spolu so Zväzom maďarských pedagógov na Slovensku a spoluorganizátormi.

"Každoročným vypísaním súťaže chceme živiť spomienku na vynikajúcu osobnosť maliara a grafika Károlya Harmosa, učiteľa umenia v Komárome, ktorý za svoju kariéru rozbehol mnoho talentov," uvádzajú organizátori súťaže s tým, že porote výtvarných umelcov a učiteľov výtvarnej výchovy bolo predložených celkovo 273 prác.

"Škôlkari, žiaci základných a stredných škôl a žiaci špeciálnych škôl potešili krásnymi prácami na témy zodpovedajúce ich vekovej skupine."


Porota, ktorú tvorili pedagógovia základnej umeleckej školy Igazgyöngy (Berettyóújfalu), vybrala diela z 33 vzdelávacích inštitúcií.

"Bolo vybraných 50 ocenených diel a 53 diel vhodných na výstavu," uvádzajú organizátori súťaže s tým, že najviac prihlásených diel pochádza z obce Šahy, zo Základnej školy Lajosa Pongrácza. Dodávajú, že úspešných bolo 96 študentov s 26 prípravnými učiteľmi z 22 inštitúcií.

Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť do 6. júna.