Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Stavba detenčného ústavu v Hronovciach si vyžiada 15,3 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovensku takéto zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré kabinety.

Bratislava 29. marca (TASR/TABLET.TV) – Výstavba detenčného ústavu pri psychiatrickej nemocnici v Hronovciach si vyžiada 15,3 milióna eur, čo je o dva milióny viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z materiálu ministerstva zdravotníctva, ktorý dnes schválila vláda. Slovensku takéto zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré kabinety.

Detenčný ústav bude mať 36 najmä dvojlôžkových izieb. "Lokalita Hronovce bola zvolená z dôvodu, že v danej lokalite neexistujú logistické, právne prekážky, pre ktoré by nebola realizácia zriadenia detenčného centra možná," zdôvodnilo ministerstvo v materiáli. Zvýšenie finančných prostriedkov si vyžiadala potreba ženijno–technického zabezpečenia oplotenia ústavu.




Starostlivosť o osoby v detenčnom centre má zabezpečovať 104 členov zdravotníckeho a pomocného personálu. Celkové ročné náklady na prevádzku detenčného ústavu sa odhadujú na 2,8 milióna eur. Stráženie a dozor má zabezpečovať 79 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže rozdelených do zmien, čo si na mzdách a odvodoch vyžiada 1,8 milióna eur. Prevádzkové náklady predstavujú 1,9 milióna eur.

Pre bezproblémové fungovanie detenčného ústavu sa má ešte zmeniť legislatíva. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti preto pripravujú zákon o výkone detencie, ktorý by mal byť účinný od budúceho roku.

O výstavbu detenčného ústavu sa neúspešne snažili viaceré vlády. Detenčné centrum je kombinácia psychiatrickej nemocnice a väznice. Určené je pre nevyliečiteľne duševne chorých, ktorí sú na slobode nebezpeční. V súčasnosti sú umiestňovaní vo väzniciach alebo v psychiatrických nemocniciach. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už avizoval, že verí, že potrebné procesy by sa mohli rozbehnúť v tomto roku.

O urýchlenej dostavbe sa hovorilo v roku 2008, keď viacnásobne trestaný slovenský pedofil zneužil a zavraždil v Česku deväťročného chlapca. V Hronovciach už stojí hrubá stavba.