Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Výstavný projekt Armáda v povstaní predstaví rezort kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

SNP predstavuje jeden z medzníkov slovenských dejín. Popri Varšavskom povstaní a odpore v okupovanej Juhoslávii patrí k najväčším ozbrojeným vystúpeniam proti nacizmu v Európe.

Banská Bystrica 8. júla (TASR) – Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici spoločne s Vojenským historickým ústavom Bratislava a ministerstvom kultúry (MK) pripravili výstavný projekt Armáda v povstaní – SNP 1944. Fotografická výstava zachytáva vznik, existenciu i zánik povstaleckej 1. československej armády na Slovensku. Jej vernisáž sa uskutoční 11. júla o 17.00 h v priestoroch Dvorany MK SR v Bratislave pri príležitosti 75. výročia SNP. TASR o tom v pondelok informoval Dalibor Lesník z Múzea SNP.

"Výstava je tematicky rozčlenená na niekoľko celkov, ktoré dokumentujú prípravy SNP, vznik vojenského ústredia, samotný vznik povstaleckej 1. československej armády na Slovensku i organizačnú štruktúru. Jednotlivé celky sa venujú jej prvým bojom, skúsenostiam, reorganizáciám a mobilizáciám. Pôsobenie taktických skupín povstaleckej armády, ako aj armádnych jednotiek je samostatne dokumentované v príslušných tematických celkoch. Zánik armády a význam SNP tvorí záver výstavy," priblížil Lesník.

SNP predstavuje jeden z medzníkov slovenských dejín. Popri Varšavskom povstaní a odpore v okupovanej Juhoslávii patrí k najväčším ozbrojeným vystúpeniam proti nacizmu v Európe. Rozhodujúcou zložkou SNP bola práve uvedená povstalecká armáda.

Podľa Lesníka bude výstava v septembri inštalovaná v priestoroch Českého národného múzea v Prahe.