Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VÝSTRAHA: Na horách fúka mimoriadne silný vietor

Foto: TASR/Roman Hanc

Na silný vietor by sme sa mali pripraviť aj v utorok.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Mimoriadne silný vietor dnes fúka na hrebeňoch hôr v okresoch Brezno, Poprad a Liptovský Mikuláš. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto oblasti výstrahu tretieho stupňa.

Vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť 34 až 40 metrov za sekundu, predstavuje to veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Pre danú ročnú dobu je takáto rýchlosť mimoriadne vysoká," upozorňujú meteorológovia.

V spomínaných okresoch platí aj výstraha druhého a prvého stupňa. Nad pásmom lesa dosahuje vietor v nárazoch rýchlosť 23 až 28 metrov za sekundu, v nižších polohách 18 až 23 metrov za sekundu. Vietor by sa mal ustáliť poobede.
Foto: shmu.sk

Na silný vietor by sa ľudia mali pripraviť aj v utorok (1.12.). Počas tohto dňa platia výstrahy pre takmer celé Slovensko. Pre Bratislavský, Trenčiansky, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj platí výstraha prvého stupňa. Pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj nad pásmom lesa výstraha druhého stupňa.

V okolí Štrby je hmla, na horskom priechode Besník sa tvoria snehové jazyky

Na horskom priechode Besník sa tvoria snehové jazyky. Vodiči by mali byť obozretní aj na diaľnici D1 v lokalitách Štrba a Pastierske, kde je hmla s dohľadnosťou do 100 metrov. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Horský priechod Zbojská je uzavretý pre vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony. Miestami sa tam nachádza zľadovatený sneh do hrúbky jedného centimetra. Pre vozidlá nad desať metrov je uzavretý horský priechod Šútovce a cesta I/64 v úseku Nitrianske Pravno-Fačkovské sedlo.

Povrch ciest je na horských priechodoch prevažne mokrý a sú zjazdné. Kašovitý sneh do hrúbky jedného centimetra sa nachádza na Dobšinci, Šturci, Besníku, Vernári, Vrchslatine, Čertovici a tiež na horských priechodoch Látky-Prašová, Súľová, Grajnár, Huty a Herlianske Sedlo.

V dôsledku sneženia stúpa na horách riziko pádu lavín

Vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier trvá aj dnes malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva vzniká riziko pádu lavín.

"V dôsledku sneženia v priebehu dňa je tendencia lavínového nebezpečenstva mierne stúpajúca," uviedol. Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách od poprašku do 15 centimetrov nového snehu. Na záveterných svahoch, pod skalnými stenami a v záveroch dolín sa môžu nachádzať aj hlbšie záveje snehu. Výška snehovej pokrývky dosahuje v týchto miestach aj viac ako 70 centimetrov. Vo Fatrách zaznamenali do dvoch centimetrov nového snehu.

Nový sneh bol previaty prevažne na svahy s južnou a juhovýchodnou orientáciou. Tu sa môžu nachádzať menej stabilné snehové vankúše a preveje, ktoré sa pri dodatočnom zaťažení môžu uvoľniť. Najviac snehu je akumulovaného pod skalnými stenami a v terénnych depresiách. Možný je výskyt malých spontánnych splazov a lavín vo veľmi strmom, extrémnom teréne na svahoch s trávnatým podkladom a na hladkých skalných platniach.

V okresoch Levoča a Poprad sa tvorí na cestách námraza
Polícia upozorňuje vodičov, že cesty v okresoch Poprad a Levoča sú mokré a tvorí sa na nich námraza. Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove na niektorých miestach došlo k viacerým nehodám. Polícia preto žiada vodičov o zvýšenú opatrnosť. Podľa hasičov išlo o menšie nehody, menej závažného charakteru a bez vážnejších zranení.

Cestári informovali, že zatiaľ sú všetky cesty v Prešovskom kraji zjazdné, cesty I. triedy sú mokré, na cestách II. triedy v okresoch Poprad a Stará Ľubovňa sa môže nachádzať kašovitá až utlačená vrstva snehu do dvoch centimetrov. Cesty III. triedy sú taktiež prevažne mokré, utlačený sneh je v okresoch Poprad, Prešov, Stará Ľubovňa a Svidník.

Podľa informácií operačného dôstojníka Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslava Štofka momentálne sú zjazdné aj všetky horské priechody. Kašovitá vrstva snehu je na Vernári, pri Obručnom, na horskom priechode Hutka, tiež vo Vysokých Tatrách, na Magure, v okolí Paloty, Stráňan a Bacherova.


Za posledných 24 hodín cestári posypali inertným materiálom takmer 1400 kilometrov ciest, chemicky upravili viac ako 1300 kilometrov a prepluhovali viac ako 2200 kilometrov komunikácií. Nasadených bolo pritom 53 mechanizmov.