Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vystúpenie slovenského míma Sládka na pôde UNESCO vzbudilo pozornosť

Na snímke zľava veľvyslankyňa SR pri UNESCO Klára Novotná, mím Milan Sládek, generálna riaditeľka UNESCO Irina Boková, prezident Výkonnej rady UNESCO Michael Worbs a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Igor Slobodník. Foto: UNESCO

Na pôde UNESCO sa tak prvýkrát objavila pantomíma.

Paríž/Bratislava 15. januára (TASR) - Vystúpenie slovenského míma Milana Sládka pod strechou UNESCO vzbudilo nečakanú pozornosť diplomatického i parížskeho kultúrneho sveta. Jeho predstavenie Antigona, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok večer (14.1.), bolo umeleckým príspevkom Slovenska na podporu výzvy UNESCO Unite4Heritage adresovanej svetovej verejnosti. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí SR.

Výzvu, ktorá odštartovala vlani v marci, iniciovala generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. Jej cieľom je vytvoriť globálne hnutie na ochranu a uchovanie dedičstva v oblastiach, kde je ohrozené extrémistami. Kampaň spustili po ničení pamiatok v Iraku a Sýrii organizáciou Islamský štát. Bokovová to vtedy označila za vojnový zločin.

Na snímke zľava veľvyslankyňa SR pri UNESCO Klára Novotná, mím Milan Sládek a generálna riaditeľka UNESCO Irina Boková
Foto: UNESCO
Slovenská republika patrí medzi členov koalície, ktorá vynakladá maximálne úsilie v záujme vzdelávania svetovej verejnosti pre zachovanie neopakovateľných prvkov spoločného svetového dedičstva.

Slovenské predstavenie uviedla generálna tajomníčka UNESCO, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Igor Slobodník a veľvyslankyňa SR pri UNESCO Klára Novotná. Uskutočnilo sa za podpory ministerstva, sponzorskej spoluúčasti slovenskej IT firmy Pixelcorporation a Združenia priateľov Milana Sládka v Nemecku.