Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vyťaženosť R1 PR1BINA naďalej stúpa

Rýchlostná cesta R1 Foto: GRANVIA, a.s.

Najvyťaženejším obdobím na 51,4 km dlhej rýchlostnej komunikácii bolo leto, najtichším mesiacom bol január.

Bratislava 25. januára (OTS) - Sčítače na rýchlostnej ceste R1 PR1BINA medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami a na severnom obchvate v Banskej Bystrici v roku 2015 zaznamenali celkovo 11 846 000 vozidiel. V porovnaní s rokom 2014 je to o takmer milión vozidiel viac (962 000).

Najvyťaženejším obdobím na 51,4 km dlhej rýchlostnej komunikácii bolo leto. V auguste cestu využilo 1 120 000 vodičov. Rovnako ako po minulé roky, najtichším mesiacom bol január s počtom 793 000 prejazdov.

Intenzitu premávky je možné zmerať vďaka 14 automatickým sčítačom, ktoré sú zabudované priamo v obrusnej vrstve vozovky a netvoria nijakú prekážku.

Dostupnosť cesty bola takmer sto percentná. Z celkovo 2478 uzávierok jazdných pruhov a krajníc šlo v polovici prípadov (1266) o štandardné uzávierky s cieľom určovania diagnostiky, či vykonávania bežných meraní. K núdzovým uzávierkam musel prevádzkovateľ rýchlostnej cesty pristúpiť v 1212 prípadoch, kedy hliadkari riešili situácie s nepojazdnými vozidlami, či dopravné nehody a škodové udalosti.

Na jeseň roku 2015 boli na svahoch rýchlostnej cesty ako aj v okolí križovatiek vykonané aj rozsiahle úpravy zelene súvisiace s jej revitalizáciou a optimalizáciou. Vykonalo sa aj spevňovanie svahov, a to aj v oblasti zosuvu pôdy, ktorého následky Koncesionár urýchlene odstránil na vlastné náklady.

Koncesionár a prevádzkovateľ, spoločnosti GRANVIA a Granvia Operation spolu so svojimi akcionármi VINCI Concessions a Meridiam Infrastructure v roku 2015 taktiež pokračovali v podpore charitatívnych projektov v rámci Nadácie Granvia. V poslednom grantovom kole bolo prerozdelených 87 tisíc Euro na projekty podporujúce sociálnu inklúziu a prístup k zamestnaniu.