Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Výtvarníci nadviazali partnerstvá s umeleckými inštitúciami v Izraeli

Na archívnej snímke z 29. októbra 2019 návštevníci v ateliéri počas dňa otvorených dverí na Vysokej škole výtvarných umení na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

VŠVU sa podarilo nadviazať i spoluprácu s Becalelovou akadémiou umenia a dizajnu a taktiež so Šenkarovou vysokou školou strojárstva, dizajnu a umenia.

Bratislava/Jeruzalem 28. januára (TASR) - Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave nadviazala v spolupráci s novozaloženým Slovenským inštitútom (SI) v Jeruzaleme viaceré nové partnerstvá s inštitúciami v Izraeli. Agentúre TASR túto informáciu poskytol SI v Jeruzaleme.

Riaditeľ SI v Jeruzaleme Jakub Urik priblížil, že Slovensko bude hlavným hosťom jubilejného desiateho ročníka medzinárodného fotografického festivalu Israel Photo, ktorý je považovaný za najvýznamnejšiu platformu v oblasti fotografie v Izraeli.

Ako ďalej uviedol, ďalším významným výsledkom rokovaní s predstaviteľmi kultúrnej a akademickej sféry v Izraeli je dohoda o spolupráci v oblasti umeleckých rezidencií s rezidenčným centrom House of Artists. Po prvý raz v histórii sa tam budú môcť na rezidenciách zúčastniť aj slovenskí umelci.

Tretím dohodnutým projektom je podľa Urika participácia Slovenska na podujatí Jerusalem Design Week 2022 v Hansen House, ktorý je v Izraeli každoročne hlavnou udalosťou v oblasti dizajnu a je podrobne sledovaný odbornou aj laickou verejnosťou.

Doplnil tiež, že VŠVU sa podarilo nadviazať i spoluprácu s Becalelovou akadémiou umenia a dizajnu a taktiež so Šenkarovou vysokou školou strojárstva, dizajnu a umenia.

"Tým, že sa umelci prezentujú pred väčším publikom na svetovej úrovni, získavajú medzinárodný kredit, ktorý podmieňuje ďalšie spolupráce," povedal v súvislosti s uvedenými iniciatívami Urik.

"Izrael patrí medzi tie krajiny, ktoré nášmu umeniu dobre rozumejú, a my rozumieme im. Veľmi sa tešíme z toho, že v Jeruzaleme bol založený Slovenský inštitút, pretože Izrael je pre nás ako VŠVU strategickým partnerom. Slovenský inštitút v Jeruzaleme funguje presne tak, ako si predstavujeme, že má fungovať inštitúcia, ktorá nás v rámci kultúry prezentuje v zahraničí," uviedol Marcel Benčík, prorektor VŠVU pre medzinárodné vzťahy.