Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Májová výzva enviro agentúry nabáda k budovaniu ostrovov života

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ako vysvetľuje SAŽP, na našom území bolo doposiaľ popísaných viac ako 11.200 druhov rastlín a viac ako 28.800 druhov živočíchov.

Banská Bystrica 14. mája (TASR) - Májová výzva výchovno-vzdelávacej kampane KlímaTYzuj z dielne Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici sa zameriava na budovanie ostrovov života, ktoré dokážu ochrániť našu biodiverzitu. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa agentúry Michaela Pšenáková.

Ako vysvetľuje SAŽP, na našom území bolo doposiaľ popísaných viac ako 11.200 druhov rastlín a viac ako 28.800 druhov živočíchov. Biologická rozmanitosť alebo biodiverzita slovenskej prírody je síce bohatá, napriek tomu čelí viacerým faktorom, ktoré majú na ňu negatívny vplyv. Výrazne do nej zasahujú zmeny vo využívaní pôdy, ťažba prírodných zdrojov a surovín, znečistenie pôdy či výskyt inváznych druhov. Viaceré, donedávna ešte bežné druhy sa stávajú z hľadiska svojej existencie ohrozenými. Úbytok biodiverzity je úzko spätý aj so zmenou klímy.

"Každý jednotlivec dokáže realizáciou praktických aktivít podporiť miestnu biodiverzitu a ovplyvniť mikroklímu miesta, kde žije. Patrí k nim aj tvorba takzvaných ostrovov života - prvkov na podporu biodiverzity. Ide o zakladanie lúk a lúčnych porastov, budovanie hmyzích hotelov, úkrytov a napájadiel pre vtáky, hmyz a netopiere, osádzanie plechovkových a črepníkových hávedníkov. Opatrenia môžu dopĺňať rôzne dobrovoľnícke aktivity od orezávania, výsadby a ošetrovania stromov až po kosenie lúk a zakladanie biopásov v poľnohospodárskej krajine," konštatovala Pšenáková.

Ostrovy života je možné vytvárať z upcyklovaných materiálov, ktoré sú v domácnosti alebo vo dvore už nepotrebné. Založiť ich je možné nielen v záhrade, ale aj na školskom pozemku, kde poslúžia ako praktické výučbové plochy.